Dostupni linkovi

Saradnici Navaljnog zabrinuti za njegovo zdravlje


Aleksej Navaljni na sudskom saslušanju u Moskvi, 2. februar 2021.

Saradnici zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog saopštili su 24. marta da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano.

Oni su takođe naveli da je "nepoznato" gde se kritičar Kremlja trenutno nalazi i da njegovi advokati nisu smeli da ga vide 24. marta, iako su imali zakazan sastanak s njim u zatvoru.

"Brzo pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja izaziva našu krajnju zabrinutost", objavila je na Twitteru Maria Pevchikh iz Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije.

"Navaljni se žali na jake bolove u leđima i utrnulost u nozi od kraja prošle nedelje", napisala je Pevchikh, dodajući da su mu date samo dve tablete brufena.

Ranije ovog meseca, Navaljni je prvi put potvrdio da je stigao u zatvorsku koloniju u Vladimirskoj oblasti, 85 kilometara istočno od Moskve, jednu od najzloglasnijih ruskih kazneno-popravnih ustanova sa vrlo strogim režimom.

"Pretpostavljamo da je Navaljni možda prebačen u zatvorsku bolnicu, a uprava kolonije pokušava to da prikrije. Verujemo da je njegov život u opasnosti i zahtevamo neposredan pristup za njegovog advokata", napisala je Maria Pevchikh odvojenom tvitu.

Navaljnijeva advokatica Olga Mihailova rekla je da ne zna "šta nije u redu" sa njenim klijentom i da bi "trebalo da ga pregleda odgovarajući lekar".

Navaljni (44), najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama.

Moskovski sud je 2. februara preimenovao uslovnu kaznu od tri i po godine koja je izrečena Navaljnom 2014. godine u zatvorsku nakon presude da je prekršio uslove ranije sudske odluke dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja i nije se na vreme javio nadležnom organu.

Sud mu je uračunao vreme povedeno u pritvoru presudivši da mora da provede dve i po godine u zatvoru.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Evropska unija i Sjedinjene Države su 2. marta uvele nove sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog slučaja Navaljni.
XS
SM
MD
LG