Dostupni linkovi

Na području Federacije BiH uvodi se policijski sat


Sarajevo (22. mart)
Sarajevo (22. mart)

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je odluku 23. marta o ograničenju kretanja na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH) od 21 čas do 5 sati ujutru.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, na području FBiH od 24. marta smanjuje se i dopušteni broj ljudi na okupljanjima na 20 osoba, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

Ovim odredbama prilagođene su i mjere koje važe za ugostiteljske objekte, te se i kod njih smanjuje broj dopuštenih mjesta u zatvorenom prostoru na 20, a dozvoljavaju se samo sjedeća mjesta uz držanje distance.

Prema odluci Kriznog štaba, pozorištima i bioskopima dopušta se održavanje predstava i projekcija za do 70 osoba, uz poštovanje epidemioloških preporuka.

U ugostiteljskim objektima i to samo na otvorenom (baštama i terasama), dozvoljava se upotreba i konzumacija nargila, uz obaveznu primjenu jednokratnog nastavka i crijeva.

U Kantonu Sarajevo zabrana kretanja je na snazi od 20. marta, a do 3. aprila zabranjen je i rad svih ugostiteljskih objekata, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 23. marta donijela je odluku i o obustavi rada javnih bazena i kupališta, sportskih, spa i fitness centara, teretana i kladionica na području Kantona.

Osim u Kantonu Sarajevo, zabrana kretanja u FBiH do sada je uvedena i u Tuzlanskom, kao i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Prema podacima entitetskih zavoda i Brčko distrikta 23. marta, u BiH je u posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo 67 osoba, dok je 1.719 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG