Dostupni linkovi

U Sarajevu se zatvaraju teretane, bazeni, fitnes i sportski centri


Sarajevo, 22. mart, 2021.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) na vanrednoj sjednici održanoj u utorak 23. marta donijela je odluku o obustavi rada javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitness centara i teretana na području Kantona.

Mjera, koja je donijeta zbog pogoršane epidemiološke situacije na području KS, stupa na snagu u srijedu, 24. marta.

Zakazana sportska takmičenja će se moći obavljati, ali bez prisustva publike, što je i do sada bio slučaj.

Kako je odlučeno na sjednici Vlade KS, ova mjera će važiti dok traje aktuelna zabrana rada ugostiteljskih objekata.

Prema mjerama Vlade KS od 20. marta, u KS je do 3. aprila zabranjen rad svih ugostiteljskih objekata, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Na snazi je i zabrana kretanja koja traje od 21 čas do 5 sati ujutro.

Iz zabrane kretanja izuzeti su uposlenici koji rade na provođenju mjera u suzbijanju epidemije korona virusa, uposlenici koji rade u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Uposlenici koji rade na provođenju mjera za suzbijanje pandemije, kao i uposlenici koji rade u smjenama moraju imati odobrenje za kretanje od poslodavaca.

Skupštine KS usvojila je 22. marta izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS po hitnom postupku, kojima će se omogućiti isplata odšteta onima kojima je odlukom Vlade zabranjen rad.

Ovim izmjenama Zakona, Vlada KS će osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) za mjesece u 2021. Godini i to za djelatnosti kojima je rad znatno otežan zbog posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u posljednja 24 časa od posljedica virusa korona u KS preminulo je 15 osoba, a potvrđeno 496 novozaraženih.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 735 pacijenata, od kojih su 22 na respiratoru.

Aktivno je ukupno 5.532 slučajeva zaraženih virusom korona.

Prema podcima entitetskih zavoda i Brčko distrikta od utorka 23. marta, u BiH je u posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo 67 osoba, dok je 1.719 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG