Dostupni linkovi

Tri kantona u Federaciji BiH uvela policijski sat


Tuzla
Tuzla

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Vlade Tuzlanskog i Bosansko podrinjskog kantona (BPK) Goražde uvode zabranu kretanja od 21 sat do 5 sati ujutro.

Odluka o uvođenju policijskog sata u BPK Goražde primjenjivaće se od petka, 19. marta, dok će Tuzlanski kanton (TK) zabranu kretanja primjenjivati od subote, 20.marta.

Prema odluci obje vlade, iz zabrane kretanja u spomenutom periodu izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije korona virusa na području TK i BPK Goražde, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Naredbama je predviđeno da uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije korona virusa, kao i uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21 sat pa do 5 sati ujutro narednog dana.

Biće zabranjene i posjete domovima za stare i iznemogle osobe, a nove naredbe na području TK na snazi će biti do 29. marta.

Kako je saopšteno iz Vlade, epidemiološka situacija u TK se kontinuirano pogoršava, a trenutno su aktivno korona virusom zaražene 1.172 osobe. Na bolničkoj hospitalizaciji je 128 pacijenata, a sedam je priključeno na respirator.

U BPK od ponedjeljka 22. marta uvodi se online nastava u svim osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području kantona, te naređuje hitan povratak sa godišnjih odmora svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u BPK Goražde.

Naredbom je zabranjena i organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 15 ljudi, kao i privatnih okupljanja u grupama većim od 10 osoba.

Vlada BPK Goražde novima naredbama koje će biti na snazi do 5. aprila zabranjuje organiziranje svih amatersko-rekreativnih treninga u zatvorenom prostoru, kao i svim rekreativnim plesnim školama i kulturno-umjetničkim društvima.

S druge strane, dozvoljava se održavanje profesionalnih sportskih takmičenja u otvorenom i zatvorenom prostoru, ali bez prisustva publike, uz obavezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBIH.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku u o zabrani kretanja u periodu od 21 sat do 5 sati ujutro, koja će se primjenjivati od petka 19. marta.

Od subote 20. marta na području KS zabranjen je rad i ugostiteljskim objektima, kao što su restorani i ostali objekti za pripremu i služenje hrane i pića, od čega su izuzete javne kuhinje, priprema i dostava hrane i pića na adresu do 21.00 sat.

Prema podacima za Javno zdravstvo KS u posljednja 24 sata u registrovane su 674 novozaražene osobe, a prijavljen je 21 smrtni slučaj. Testirano je 1.846 uzoraka.

Na hospitalizaciji se nalaze 724 pacijenta, od kojih je 19 na respiratoru.

Do danas su od posljedica korona virusa u Sarajevu preminule 702 osobe.

U BiH u posljednja 24 sata zabilježeno je 1.436 novooboljelih od korona virusa, dok je 44 osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG