Dostupni linkovi

Rok za dostavljanje ugovora o nabavci Sputnik V za FBiH ističe u ponoć


Vakcina ruskog proizvpđača Sputnik V
Vakcina ruskog proizvpđača Sputnik V

Ugovor za nabavku 500.000 doza ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V (Sputnjik Ve) za područje bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) još nije potpisan sa ruskim dobavljačem.

Kompanija Medimpex iz okoline Sarajeva, s kojom je 19. marta sklopljen ugovor o nabavci vakcina, ima rok do da ponoći (23. marta) dostavi finalizirane ugovore i neophodnu dokumentaciju sklopljene sa ruskim partnerom, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

Sa Medimpexom Vlada FBiH je posredstvom odgovorne institucije, Zavoda za javno zdravstvo ovog entiteta, potpisala ugovor o nabavci vakcine, na osnovu koga se ta kompanija obavezala da će isporučiti 500.000 doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u tekućoj godini.

Prva isporuka od 100.000 doza vakcina očekuje se u roku od tri radna dana, nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača. Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina će se isporučivati sukcesivno.

Kako je ranije potvrđeno za RSE iz Ureda premijera FBiH već su napravljene ripreme za otvaranje akreditiva u banci, te bi tri dana nakon toga, trebalo da uslijedi i prva isporuka vakcine.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocjenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta je saopšteno da je započela "kontinuirani pregled" Sputnika V.

Federacija BiH do sada je dobila 10.000 vakcina AstraZenece koje je donirala Srbija i to su za sada jedine vakcine kojima ovaj entitet raspolaže.

U Republiku Srpsku (RS) do sada je 42.000 vakcina Sputnik V, a vakcinacija prioritetnih skupina je u toku.

EU ne treba rusku vakcinu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje koordinira dostavu vakcina u BiH putem COVAX mehanizma, saopštilo je kako će 25. marta u BiH stići 23.400 doza Pfizer/BioNTech. Od toga će Federaciji BiH biti isporučeno 15.210 doza.

Republika Srpska dobiće 7.578, a Brčko distrikt 612 doza.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 1.719 novozaraženih osoba korona virusom, od 5.528 testiranih. Preminulo je 67 osoba, saopšteno je iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo 23. marta.

XS
SM
MD
LG