Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo zatvara ugostiteljske objekate, produžen policijski sat


 Sarajevo
Sarajevo

Od petka, 19. marta u Kantonu Sarajevo (KS) na snagu stupa novi termin zabrane kretanja i to od 21 čas do 5 sati ujutro, a na snazi će biti 15 dana.

Također, na period od 15 dana, od 20. marta u pet sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

To su zaključci koje je u četvrtak (18. mart) donijela Vlada KS zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Ovaj paket pomoći će, kako se navodi, biti spreman odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom naredne sedmice.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane i pića.

Iz zabrane kretanja izuzeti su uposlenici koji rade na provođenju mjera u suzbijanju epidemije korona virusa, uposlenici koji rade u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Napominje se da će uposlenici na provođenju mjera za suzbijanje pandemije, kao i uposlenici koji rade u smjenama morati imati odobrenje za kretanje od poslodavaca.

Vlada KS donela je i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.

Forto je u otvorenom pismu, koje je 18. marta uputio predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoranu Tegeltiji te entitetskim i kantonalnim premijerima, ocijenio kako bi trebalo pokrenuti krivičnu odgovornost ako se entitetske i državne vlasti aktivno ne uključe u upravljanje krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Forto je pozvao sve predstavnike vlasti entitetskog i državnog nivoa da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtjeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu.

"Ukoliko i dalje bude izostala podrška entitetskog i državnog nivoa vlasti, krajnje vrijeme je da se pokrene i pitanje odgovornosti nosioca izvršnih funkcija vlasti na entitetskom i državnom novu za krivično djelo ugrožavanja zdravlja zbog nečinjenja, odnosno neblagovremene reakcije u okolnostima koje su njihovoj nadležnosti", poručio je Forto u otvorenom pismu.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u četvrtak, 18. marta, evidentirano je 689 novooboljelih, a 10 pacijenata je preminulo od posljedica zaraze korona virusom.

U Bosni i Hercegovini je 18. marta registrovano 1.738 novih slučajeva korona virusa, preminulo je 57 osoba.



XS
SM
MD
LG