Dostupni linkovi

Više ambasada u Srbiji osudilo napade vlasti na novinare i NVO


Detalj sa protesta novinara ispred parlamenta Srbije
Detalj sa protesta novinara ispred parlamenta Srbije


Nekoliko ambasada evropskih zemalja osudilo je 18. marta napade predstavnika vlasti i prorežimskih tabloida na redakciju portala KRIK, koji se bavi istraživanjem kriminala i korupcije, i predstavnike nevladine organizacije CRTA.

Kampanja protiv KRIK-a traje više od nedelju dana, tokom koje su predstavnici vlasti i tabloidi optuživali novinare ove redakcije za veze sa nedavno uhapšenim vođom kriminalnog klana Veljkom Belivukom

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je 17. marta u Skupštini optužio KRIK za pranje novca, izbegavanje plaćanja poreza, te ocenio da je reč o "kriminalnom udruženju".

On je takođe izneo niz optužbi na račun programskog direktora CRTA-e Raše Nedeljkova i direktorke te nevladine organizacije Vukosave Crnjanski, za koju je naveo tačno u kojem naselju živi, u kolikom stanu i marku automobila koji vozi.

Ambasada Francuske je saopštila da su u proteklih nekoliko dana, novinari KRIK-a lično bili napadnuti do te mere da im je ugrožena bezbednost, a da su se na ove optužbe nadovezali neki narodni poslanici. Laži su izrečene i o nevladinoj organizaciji CRTA čiji su predstavnici prozivani poimence, a u javnost su iznošene poverljive informacije o njima, naveli su iz ove ambasade.

"Profesionalni novinari, posmatrači političkog života i nevladine organizacije čine sastavni deo demokratske vladavine i doprinose uključenosti građana u politički život. U tom cilju, oni moraju da uživaju uslove rada koji im omogućavaju da obavljaju taj posao od javnog značaja, daleko od svakog političkog i medijskog pritiska", piše u saopštenju.

Ambasada podseća da je kodeks ponašanja poslanika usvojen u decembru 2020. godine i da podvlači neophodnost da poslanici pokažu uzdržanost i vladaju se primerno.

"Osim toga, pozivamo na brzu i efektivnu primenu medijske strategije koju je Srbija usvojila kao podršku medijskom pluralizmu i poštovanju kodeksa novinarske profesije, uključujući i u radnoj grupi za bezbednost novinara," piše u saopštenju Ambasade Francuske.

Slobodni mediji i aktivno civilno društvo osnovni su stubovi na kojima počiva svako demokratsko društvo, navela je Ambasada Nemačke u saopštenju na Fejsbuku.

"Ovih dana su KRIK-ovi novinari doslovno postali meta medijske kampanje klevetanja. Slični napadi protiv KRIK-a i nevladine organizacije CRTA usledili su i od strane pojedinih poslanika, uprkos kodeksu ponašanja koji je nedavno usvojen u Skupštini.

Takvi pokušaji zastrašivanja novinara i civilnog društva ne samo da ih ugrožavaju, već su takođe u suprotnosti sa medijskom strategijom i svim naporima koje Srbija ulaže u oblasti vladavine prava”, navodi Ambasada Nemačke.


Oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, koja je ocenila da netačne izjave poslanika vladajuće većine o organizacijama civilnog društva “izazivaju zabrinutost”.

“Organizacijama kao što je CRTA ne treba pretiti samo zato što zahtevaju odgovornost od svojih izabranih predstavnika”, napisala je Ambasada SAD na Tviteru.


„Mediji i civilno društvo mogu da obavljaju svoj presudni posao samo ako ih poštuju i ako im se dozvoli da slobodno posluju bez pretnji i zastrašivanja“, saopštili su iz ambasade Belgije na zvaničnom profilu na društvenoj mreži Tviter.

Na isti način se oglasila i italijanska ambasada.

"Nevladine organizacije i novinari imaju važnu funkciju u bilo kojoj modernoj zemlji, sada više nego ikad. Nadamo se da bi uskoro moglo biti izgrađeno konstruktivnije okruženje za njihove aktivnosti", piše na njihovom Tviter profilu.


Iz ambasade Holandije poručuju da novinari i civilno društvo čine sastavni deo demokratije i da treba da prestanu „kampanje u medijima kojima se blati njihov rad, a koje podržavaju određeni poslanici u Skupštini“.


Finska ambasada navodi da su civilno društvo i nezavisni mediji važni sastavni elementi demokratskog društva

„Kampanje kojima se oni blate moraju da prestanu”, poručuju iz ove ambasade.

Zbog, kako su naveli, ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji pet novinarskih udruženja istupilo je 13. marta iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara.

Novinari Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Srbije protestovali su 16. marta ispred Skupštine, zahtevajući od predstavnika vlasti i provladinih medija da prestanu sa povezivanjem KRIK-a sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

XS
SM
MD
LG