Dostupni linkovi

NVO prekida saradnju sa Skupštinom Srbije zbog poziva na nasilje


Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović u Skupštini Srbije
Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović u Skupštini Srbije

Nevladin Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) saopštio je 18. marta da obustavlja svaki vid komunikacije sa Skupštinom Srbije zbog, kako su naveli, brutalnih pretnji i poziva na linč predstavnika nevladinih organizacija i novinara koje su uputili pojedini narodni poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

"Nakon što je rekao da politički protivnici treba da budu prebijeni u džaku, čime je pozvao na fizičko kažnjavanje neistomišljenika, poslanik SNS Aleksandar Martinović je otišao korak dalje i nacrtao metu na čelo ljudima koje je naveo imenom i prezimenom. Ovaj, kao i prethodni istup je prošao bez sankcija od strane predsednika Skupštine, čime je poslata jasna poruka da zakonodavni dom stoji iza ovakvog nedopustivog ponašanja poslanika Martinovića", stoji u saopštenju BCBP.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić Za našu decu" Aleksandar Martinović je na sednici Skupštine 17. marta izneo niz optužbi na račun programskog direktora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raše Nedeljkova i direktorke te nevladine organizacije Vukosave Crnjanski, za koju je naveo tačno u kojem naselju živi, u kolikom stanu i marku automobila koji vozi.

On je i urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića optužio da "pere novac preko aplikacije, a isto to radi i (čelnik opozicione Stranke slobode i pravde) Dragan Đilas".

Martinović je i 11. marta na redovnom skupštinskom zasedanju pretio da će svako ko kritikuje vlast "biti prebijen u džaku", što je označeno kao otvoren poziv na nasilje.

Inicijativa CRTA-e "Otvoreni parlament" podnela je prijavu zbog kršenja skupštinskog Kodeksa ponašanja poslanika jer je Martinović, kako je ocenila, "na sednici koristio reči koje podstiču mržnju i nasilje".

Organizacije civilnog društva saopštile su 15. marta da zahtevaju reakciju predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i smenu poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja jer je otvoreno pozivao na fizičko nasilje sa parlamentarne govornice.

U saopštenju organizacija okupljenih u Radnim grupama za Poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, izražava se podrška i solidarnost sa nevladinom organizacijom CRTA i drugim organizacijama i pojedincima koji su od strane poslanika Martinovića optuženi da učestvuju u "državnom udaru".

Beogradski centar za bezbednosnu politiku naveo je da je Skupština postala poligon za obračun sa svakim ko ukazuje na probleme u domenu evropskih integracija, stanja demokratije i vladavine prava, nacionalne bezbednosti i organizovanog kriminala.

"Ova institucija je time degradirana na nivo organa vladajuće stranke čiji je cilj da ućutka pojedince i organizacije koji se više decenija bore za slobodnu i demokratsku Srbiju. Zbog stanja u kome se Narodna skupština Republike Srbije danas nalazi, nju više ne vidimo kao mogućeg partnera u ovom poslu", saopštio je BCBP.

XS
SM
MD
LG