Dostupni linkovi

Poslanik Vučićeve stranke ponovo napao čelnike NVO CRTA


Skupština Srbije
Skupština Srbije


U Skupštini Srbije nastavljena je serija napada poslanika na nevladinu organizaciju CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) koja prati i analizira rad Skupštine, a na udaru su bili i novinari antikorupcijskog portala KRIK.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić Za našu decu", Aleksandar Martinović, na sednici je izneo niz optužbi na račun programskog direktora CRTA-e Raše Nedeljkova, a posebno na račun direktorke te nevladine organizacije Vukosave Crnjanski, za koju je naveo tačno u kojem naselju živi, u kolikom stanu i marku automobila koji vozi.

"Sad ja vas pitam, kolege narodni poslanici, koje svakog dana zasipaju lažima, neistinama, prikrivajući svoje sopstveno bogatstvo: Ko od vas u Beogradu ima stan od sto kvadrata, i ko od vas vozi novi džip? Ne vozi niko, ali vozi Raša Nedeljkov, ali vozi Vukosava Crnjanski!", rekao je Martinović u Skupštini.

Dodao je da je sedište nevladine organizacije CRTA u "vili na Dedinju koja se može porediti s ambasadama" i pozvao građane i poslanike da se raspitaju gde je to.

Martinović je na sajtu našao podatak da je pojedine projekte CRTA-e finansirao USAID sa 1.200.000 dolara, i rekao da je on izračunao da ti poslovi "nisu mogli da koštaju toliko", pa je pitao "gde je nestao milion dolara dobijenih od Amera?".

On je i urednika anitkorupcijskog portala KRIK Stevana Dojčinovića optužio da "pere novac preko aplikacije, a isto to radi i (čelnik opozicione Stranke slobode i pravde) Dragan Đilas".

Martinović je u replici koja je trajala nekoliko puta duže od dopuštena dva minuta, tako odgovorio poslaniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđu Milićeviću koji je stao u odbranu Martinovića od nevladinog sektora.

Milićević je rekao da je Martinović pogrešno interpretiran i da se nevladine organizacije ponašaju kao "zastupnici opozicije".

Predsedavajuća sednice Elvira Kovač nije reagovala na Martinovićev govor u Skupštini, već je samo potrošeno vreme odbila od ukupnog vremena njegove poslaničke grupe.

Inicijativa CRTA-e "Otvoreni parlament" podnela je prošle nedelje prijavu zbog kršenja skupštinskog Kodeksa ponašanja poslanika, jer je Martinović, kako je ocenila, "na sednici koristio reči koje podstiču mržnju i nasilje".

Organizacije civilnog društva saopštile su 15. marta da zahtevaju reakciju predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i smenu poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja jer je otvoreno pozivao na fizičko nasilje sa parlamentarne govornice.

Kako se navodi u saopštenju organizacija okupljenih u Radnim grupama za Poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, Aleksandar Martinović je 11. marta na redovnom skupštinskom zasedanju pretio da će svako ko kritikuje vlast "biti prebijen u džaku", što je označeno kao otvoren poziv na nasilje.

U saopštenju se izražava podrška i solidarnost sa nevladinom organizacijom CRTA i drugim organizacijama i pojedincima koji su od strane poslanika Martinovića optuženi da učestvuju u "državnom udaru".

XS
SM
MD
LG