Dostupni linkovi

Novinari pred Skupštinom Srbije: ’Prestanite da nam crtate mete na čelu’


Protest pripadnika Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Srbije
Protest pripadnika Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Srbije

Novinari Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Srbije (KNMU) protestovali su 16. marta pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu, zahtevajući od predstavnika vlasti i provladinih medija da prestanu sa povezivanjem Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) sa kriminalnom grupom koju, prema navodima Tužilaštva Srbije za organizovani kriminal, predvodi nedavno uhapšeni Veljko Belivuk.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je da su tim skupom započeti svakodnevni novinarski protesti i alarmiranje domaće i međunarodne javnosti.

„Tražimo da se Republičko javno tužilaštvo izjasni o tome da li postoje bilo kakve indicije da su novinari KRIK-a umešani u kriminalne aktivnosti koje su navedene u tabloidima i elektronskim medijima, kao i da li se protiv bilo kog novinara KRIK-a vodi krivični postupak ili je u toku istraga o navodima koje su protekle nedelje u javnost plasirali brojni mediji“, rekao je Bodrožić.

On je naveo da KMNU takođe zahteva da Regulatorno telo Srbije za elektronske medije (REM) sprovede kontrolu medijskih sadržaja i da se izjasni u vezi sa korišćenjem nacionalnih frekvencija za širenje dezinformacija o novinarima.

„Od REM-a posebno tražimo kontrolu Televizije Pink. U Nacionalnom dnevniku Pinka 9. marta emitovan je prilog, koji je potom više puta repriziran, u kom se KRIK dovodi u vezu sa kriminalnim klanovima. Na taj način prekršen je zakon i dodatno ugrožena bezbednost cele redakcije KRIK-a“, rekao je Željko Bodrožić.

KMNU je zatražio i da Kolegijum Narodne skupštine Srbije javno osudi zloupotrebu skupštinske govornice za napade na novinare, kao i da javni servis Radio-televizija Srbije svakodnevno i objektivno izveštava o ugroženosti novinara i pojedinih medija.

Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, rekao je da su poslednjih godina novinari KRIK-a više puta bili bezbednosno ugroženi ali da nadležni nisu procesuirali nijedan od tih slučajeva.

„Ovo što nam sada rade najopasnije je do sada zato što nas, kao novinare, direktno svrstavaju u jedan od dva klana koji se nalaze u mafijaškom ratu. Možete zamisliti kakvo je to crtanje mete na čelu. Mi treba da nastavimo da se bavimo svojim poslom strahujući da li će nas neki kriminalci doživeti kao druge kriminalce. Onda se naravno zna šta dalje može da se desi“, izjavio je Stevan Dojčinović.

Detalj sa protesta
Detalj sa protesta

On je dodao da Radna grupa za zaštitu novinara nije reagovala na, kako je naveo KNMU, sinhronizovane napade državnih funkcionera, televizija sa nacionalnom frekvencijom i tabloidnih medija na profesionalne novinare i medije.

„Oni su praktično glasnogovornici vlasti i poslednjih sedam dana pokušavaju da nas optuže da smo kriminalci. To rade bez ikakvih dokaza i u pitanju su najbizarniji napadi na račun naše redakcije koji su se do sada desili. Verujemo da je razlog za to što godinama pišemo o vezama koje upravo Belivukov klan ima sa samim predstavnicima vlasti“, rekao je Stevan Dojčinović.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja Srbije saopštila je 13. marta da su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres" istupili iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara.

KNMU je saopštio da je tih pet novinarsko-medijskih udruženja bilo prinuđeno na ovaj potez jer na kontinuirane napade na novinare nema adekvatne reakcije Vlade Srbije, nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

“Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, a u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja njihove fizičke bezbednosti", naveo je KNMU.

Iz Radne grupe dan ranije istupila je Fondacija Slavko Ćuruvija jer to telo, kako su naveli, nije javno osudilo napade pojedinih tabloida na redakciju KRIK-a i dovođenje u vezu tog istraživačkog portala sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Na naslovnim stranama tabloida u Srbiji su 10. marta objavljeni tekstovi o navodnim vezama istraživačkog portala KRIK sa grupom Veljka Belivuka osumnjičenom za organizovani kriminal i teška krivična dela.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozvalo je 13. marta udruženja koja su istupila iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da preispitaju svoju odluku i nastave zajednički rad.

"Za tri meseca rada ova radna grupa pokazala je da može da pruži veliki doprinos da se bezbednosni položaj novinara poboljša i da se njihova zaštita podigne na viši nivo", navedeno je u saopštenju Ministarstva uz argumentaciju da je realizacija projekta SOS telefona za novinare začajan korak u tom procesu.

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost novinara formirana je 10. decembra 2020. odlukom premijerke Ane Brnabić.

Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je 12. marta da je od formiranja Radne grupe za bezbednost novinara broj pritisaka i pretnji novinarima u porastu i da je od početka 2021. u bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije registrovan 21 napad.

Srbija je od država Balkana prošle godine doživela najveći pad na listi međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontières-RSF), na kojoj se po uslovima za rad novinara nalazi na 93. mestu od 190 rangiranih država. Pozicija Srbije 2020. na lestvici RSF oslabila je za tri mesta u odnosu na izveštaj objavljen godinu dana ranije.

XS
SM
MD
LG