Dostupni linkovi

WHO: Nema razloga za obustavljanjem vakcinacije AstraZenecom


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da nema nikakvog razloga da zemlje obustave korištenje AstraZeneca vakcine protiv COVID-19 jer nema veze između ove vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Danska, Norveška, Island i Austrija nalaze se među zemljama koje su privremeno pauzirale upotrebu ove vakcine nakon izvještaja da je nekoliko osoba razvilo krvne ugruške nakon vakcinacije.

Sa druge strane zemlje poput Velike Britanije, Njemačke, Australije, Meksika nastavljaju sa primjenom ove vakcine.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kaže da se ne slaže sa suspenzijom vakcine.

“Prema onome što znamo za sada, korist je mnogo veća od rizika”, rekao je on, prenosi BBC.

Glasnogovornica WHO-a Margaret Harris rekla je da se radi o “odličnoj vakcini” i da nije utvrđena uzročno-posljedična veza između vakcine i prijavljenih zdravstvenih problema. Ona je suspenziju vakcina nazvala “mjerom predostrožnosti”.

“Veoma je važno da razumijemo da treba da nastavimo sa korištenjem vakcine AstraZenece”, rekla je ona.

Savjetodavni odbor WHO-a za sigurnost vakcina trenutno radi pregled izvještaja te će kasnije predstaviti svoja otkrića, rekla je Harris.

AstraZeneca kaže da su njihove vakcine podvrgnute strogoj i rigoroznoj kontroli kvalitete te da nije potvrđena “ozbiljna šteta koja se dovodi u vezu sa vakcinom”.

Prijavljeno je oko 30 slučajeva krvnih ugrušaka nakon vakcinacije, kao i smrtni slučaj u Italiji nakon razvijanja tromboze.

Evropska agencija za lijekove ranije je rekla da nema naznaka da ova vakcina izaziva krvne ugruške kao i da ovo stanje nije naznačeno u nus pojavama. Iz Agencije je također rečeno da slučaj krvnih ugrušaka kod vakcinisanih osoba nije ništa veći no kao kod generalne populacije.

Vakcina AstraZenece je glavna vakcina COVAX sistema kojeg predvodi Svjetska zdravstvena organizacija sa ciljem da vakcinišu dvije milijarde osoba ove godine.

Prema podacima koje ima WHO do sada je širom svijeta primljeno 268 miliona vakcina različitih proizvođača, i nije utvrđeno da izazivaju smrt, rekla je Harris.

Kako navodi BBC do sada je oko pet miliona Evropljana primilo AstraZeneca vakcinu.

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.

Vakcina AstraZenece pokazala je efikasnost od 76 posto tri mjeseca nakon primanja jedne doze, a efikasnost vakcine je 82,4 posto sa 12 ili više sedmica razmaka između doza.

XS
SM
MD
LG