Dostupni linkovi

Federacija BiH nabavlja rusku Sputnik V vakcinu 


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jednog od dva entiteta u BiH, na sjednici u četvrtak 11. marta donijela je odluku o nabavci 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19, saopštio je premijer Fadil Novalić.

U ime Federacije BiH pregovore o nabavci vakcina vodio je ‘ad-hoc’ tim kojeg imenovala Vlada. Za nabavku vakcina su odabrane dvije kompanije 'MGM' iz Kaknja i Krajinagroup iz Banja Luke.

„Radna grupa je uradila svoj posao, zaprimila je ponude sedam kompanije od kojih je u uži izbor ušlo četiri, a izabrane su dvije. Kriteriji su bili po brzini isporuke i cijeni. Zanimljivo da su ponude svih kompanija imale isti cijenu oko 17 eura. Išli smo na sigurno. Za obje kompanije riječ je o vakcinama Sputnik V,“ kazao je Novalić.

Obzirom da je u ovu svrhu iz budžeta planirano 12 miliona konvertibilnih maraka (oko šest miliona eura), a cijena po dozi vakacine je oko 17 eura, ove će kompanije za potrebe Federacije BiH nabaviti „ne više od 350.000 vakcina“, izjavio je Novalić, iako je prethodnom odlukom Vlade u planu bila nabavka 400.000 vakcina.

Novalić je dodao da je za potpisivanje ugovora sa odabranim kompanijama zadužen Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

„U ovom poslu nema sigurnosti, ali smo u ugovoru naveli da plaćamo onog momenta kada Agencija za lijekove registrira taj lijek. Kao Vlada smo rekli da prvi kontigent ne smije biti manji od 100.00 vakcina”, rekao je Novalić.

Sastanak Vlade Federacije BiH u Mostaru
Sastanak Vlade Federacije BiH u Mostaru

Dodao je da nije važno o kojoj se vakcini radi.

„Bitno je koja dođe prva. Vidite ni da istočni ni zapadni svijet više ne kalkulira. S ovom dozom možemo vakacinisati 75.000 ljudi. Nadamo se i da će proraditi COVAX sistem,” kazao je Novalić.

U protekla 24 sata u BiH zabilježena su najmanje 1.338 slučaja zaraze korona virusom, a od posljedica infekcije je preminulo 28 osoba.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Za sada, jedine vakcine koje su stigle u Federaciju BiH, jesu deset hiljada doza AstraZeneca vakcine koje je 2. februara donirala Srbija.

Istovremeno u drugi BiH entitet, Republiku Srpsku, 8. marta stigao je novi kontingent od 20 hiljada ruskih vakcina Sputnik V.

Vlasti Republike Srpske naručili su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Medicinski časopis The Lancet objavio je 2. februara 2021., da ruska vakcina Sputnik V protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Treća faza istraživanja počela je tek u septembru prošle godine, a Rusija je početkom decembra prošle godine počela sa vakcinacijom svog stanovništva.

Iako nije odobrena u Evopskoj uniji, Mađarska kao i Slovačka odobrile su upotrebu Sputnika V.

Početkom marta Evropska agencija za lijekove potvrdila je da razmatra odobravanje ruske vakcine, a prema navodima iz saopštenja koje je izdala ova institucija, podnosilac zahtjeva za ovu vakcinu je kompanija R-Pharm iz Nemačke.

XS
SM
MD
LG