Dostupni linkovi

Vlada FBiH: Odluka o nabavci 400 hiljada vakcina


Nabavka vakcina treba biti direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika, a za nabavku vakcina javilo se već šest kompanija iz FBiH, izjavio je nakon sjednice premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), jednog od dva entiteta u BiH, na hitnoj sjednici u ponedjeljak (8. mart) donijela je odluku o nabavci 400 hiljada vakcina protiv COVID-a 19.

Potvrđeno je i formiranje ‘ad-hoc’ tima koji će u ime Federacije BiH voditi pregovore o nabavci vakcina.

“Ovaj tim bi trebao na sjednici u Mostaru 11. marta dostaviti prijedlog ugovora o nabavci vakcina koji će podrazumijevati cijenu, dobavljača, tip vakcine i količinu. Donijeli smo odluku da količina ne može biti veća od 400 hiljada vakcina, jer još uvijek očekujemo vakcine od COVAX-a i programa Evropske unije. Također cijena vakcina ne može iznositi više od 12 miliona maraka (više od 6 miliona evra)”, rekao je nakon sjednice premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Za predsjednika ‘ad hoc’ tima izabran je direkor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Premijer Novalić rekao je da je Federacija BiH morala reagovati nakon što je postalo jasno da mehanizam COVAX-a za nabavku vakcine na državnom nivou nije funkcionalan.

“Poslali smo zahtjev institucijama i osobama za koje smatramo da trebaju biti dio ad hoc tima, ali i za ekspresno djelovanje u nabavci vakcina. Uključili smo Parlament FBiH, tri kantona koji imaju kliničke centre i Zavod za javno zdravstvo”, rekao je Novalić. .

Dodaje da nabavka vakcina treba biti direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika, te da se za nabavku vakcina javilo već šest kompanija iz FBiH.

Novoimenovani šef ‘ad hoc’ tima Davor Pehar nije mogao reći kada se mogu očekivati prve vakcine za Federaciju BiH.

“Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrtka na nju odgovoriti. Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, poručio je Pehar.

Pehar je naveo da će se pregovarati sa predstavništvima proizvođača vakcina Pfizer, Sputnik V i Sinofarm.

Vlada Federacije BiH u petak 5. marta donijela je na hitnoj telefonskoj sjednici posebnu odluku o formiranju ad-hoc tima za pregovore sa proizvođačima vakcina protiv COVID-19.

Za sada, jedine vakcine koje su stigle u Federaciju BiH, jesu 10 hiljada doza AstraZeneca vakcine koje je 2. februara donirala Srbija.

“Vakcinacija vakcinama koje su stigle iz Srbije sutra idu na teren. Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”, rekao je Pehar u 8. marta.

Istovremeno u drugi BiH entitet, Republiku Srpsku, u ponedjeljak 8. marta stigao je novi kontingent od 20 hiljada ruskih vakcina Sputnik V. One su avionom dopremljene iz Moskve u Beograd, odakle su drumskim saobraćajem prevezene u Banjaluku.

U ovaj entitet 1. marta stigao je prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V, koje su nakon odobrenja za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH raspoređene zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom.

Vlasti Republike Srpske naručili su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Srbija je ranije poklonila Republici Srpskoj 5.000 doza vakcina za zdravstvene radnike koji su se mogli vakcinisati i u Srbiji, od 17. februara, i to na punktovima uz zapadnu granicu Srbije sa BiH – u gradovima Šapcu, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Savjet ministara BiH potpisao je na sjednici 4. marta dodatne sporazume sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i proizvođačima vakcina Pfizer i AstraZeneca čime su ispunjeni svi uslovi za isporuku vakcina Bosni i Hercegovini iz COVAX mehanizma.

Sporazumi se odnosi na to da će SZO određivati koje će se vakcine nalaziti u COVAX sistemu, i na oslobađanje odgovornosti Pfizera i AstraZenece za eventualne nuspojave prilikom primitka vakcina.

Nakon potpisivanja sporazuma, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, 5. marta, odobrila je uvoz 108 hiljada doza AstraZeneca vakcina protiv COVID-19.

XS
SM
MD
LG