Dostupni linkovi

Lancet magazin: Ruska vakcina Sputnik V 92 posto učinkovita protiv COVID-19


Medicinski radnik drži bočicu Sputnik V vakcine.
Medicinski radnik drži bočicu Sputnik V vakcine.

Ruska vakcina Sputnik V protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19, pokazali su rezultati ispitivanja u kasnoj fazi objavljeni u časopisu The Lancet.

Autori rada u magazinu Lancet istaknuli su da je analiza obuhvaćala samo simptomatske slučajeve COVID-a, te bi trebalo učiniti više napora kako bi se shvatilo zaustavlja li čak i asimptomatske slučajeve.

Vakcina Sputnik V još uvijek nema odobrenje Europske agencije za lijekove, kao ni Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Timovi Sputnika V i Europske medicinske agencije (EMA) održali su u januaru naučni pregled vakcina. Tada je na zvaničnoj stranici vakcine Sputnik V navedeno da će EMA donijeti odluku o odobrenju cjepiva na temelju pregleda.

„Rusija će Europskoj uniji u februaru predati formalnu prijavu za odobrenje vakcine protiv korona virusa Sputnik V“, rekao je šef Ruskog investicijskog fona Kirill Dmitriev u intervjuu na konferenciji Reuters Next u januaru.

Stručnjaci su rekli da rezultati trećeg ispitivanja znače da svijet ima još jedno učinkovito oružje za borbu protiv smrtonosne pandemije i opravdali su donekle odluku Moskve da uvede vakcinu prije objavljivanja konačnih podataka, pišu agencije.

Tako se, kako piše BBC, Sputnik V vakcina pridružila redovima provjerenih zajedno s Pfizerom, Oxfordom / AstraZenecom, Modernom i Janssenom.

Rezultati, koje je usporedio Institut Gamaleya iz Moskve koji je razvio i testirao vakcinu, bili su u skladu s podacima o djelotvornosti prijavljenim u ranijim fazama ispitivanja, koje je u Moskvi trajalo od septembra.

"Razvoj vakcine Sputnik V kritiziran je zbog žurbe i nedostatka transparentnosti", rekli su Ian Jones, profesor na Sveučilištu Reading i Polly Roy, profesorica na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

"Ali ovdje je ishod jasan i pokazan je znanstveni princip cijepljenja", rekli su znanstvenici koji nisu bili uključeni u studiju u komentaru koji je podijelio The Lancet.

"Još jedno cjepivo sada se može pridružiti borbi za sprečavanje širenja COVID-19“, kazali su.

Rezultati su se temeljili na podacima 19.866 dobrovoljaca, od kojih je četvrtina dobila placebo, rekli su istraživači, predvođeni Denisom Logunovom iz Instituta Gamaleya, u časopisu The Lancet.

Od početka ispitivanja u Moskvi zabilježeno je 16 slučajeva simptomatskog COVID-19 među ljudima koji su primili vakcinu i 62 među placebo skupinom, rekli su znanstvenici.

To je pokazalo da je režim dvije doze vakcina – dvije injekcije temeljene na dva različita virusna vektora, primijenjena u razmaku od 21 dan – bio 91,6 posto učinkovit protiv simptomatskog COVID-19.

Cjepivo Sputnik djeluje na sličan način kao Oxford / AstraZeneca razvijeno u Velikoj Britaniji, ili Janssen razvijeno u Belgiji.

Koristi virus hladnog tipa, projektiran da bude bezopasan, kao nosač za dopremanje malog ulomka korona virusa u tijelo.

Sigurno izlaganje tijela dijelu genetskog koda virusa na ovaj način omogućuje mu da prepozna prijetnju i nauči se boriti protiv nje, bez rizika da se razboli.

Nakon vakcinacije, tijelo počinje stvarati antitijela posebno prilagođena korona virusu. To znači da je imunološki sustav spreman za borbu protiv korona virusa kada se stvarno susretne s njim.

Može se čuvati na temperaturama između 2 i 8 stepeni celzija (standardni hladnjak je otprilike 3-5) što olakšava transport i skladištenje, piše BBC.

Sputnik V dosad je odobrilo 15 zemalja, uključujući Argentinu, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Mađarska je bila prva članica Europske unije koja je prošli mjesec odobrila cjepivo. U utorak, 2. februara, trebala bi dobiti prvu seriju od 40 000 doza.

Njemačka je rekla da će koristiti Sputnik V ako ga odobri europski regulator za lijekove, dok je Francuska rekla da može kupiti bilo koje učinkovito cjepivo.

Međutim, velike pošiljke dosad su poslane samo u Argentinu koja je primila dovoljno doza za vakcinaciju oko 500 000 ljudi.

U utorak je saopćeno da je proizvodnja Sputnik V vakcine započela u Indiji i Južnoj Koreji, a u Kini će početi ovog mjeseca. Probne doze proizveo je i proizvođač u Brazilu.

Rusija provodi malo kliničko ispitivanje verzije cjepiva s jednom dozom, za koju programeri očekuju da će imati učinkovitost od 73 do 85 posto.

XS
SM
MD
LG