Dostupni linkovi

Evropska agencija za lekove razmatra rusku vakcinu Sputnik V


Vakcina Sputnik V, Moskva

Evropska agencija za lekove (EMA) je potvrdila da razmatra odobravanje ruske vakcine Sputnik V protiv COVID-a 19.

Prema navodima iz saopštenja koje je izdala ova institucija, podnosilac zahteva za ovu vakcinu je kompanija R-Pharm iz Nemačke.

U saopštenju piše da je odluka da se započne sa razmatranjem korišćenja ove vakcine u zemljama Evropske unije (EU) zasniva na rezultatima laboratorijskih i kliničkih studija na odraslima.

"Ove studije pokazuju da Sputnik V pokreće proizvodnju antitela i imunih ćelija koje ciljaju korona virus i mogu pomoći u zaštiti od COVID-a 19", navodi EMA.

Ističe se i da će EMA proceniti usklađenost vakcine Sputnik V sa uobičajenim standardima EU za efikasnost, sigurnost i kvalitet.

Šta je poznato o Sputnik V?

Medicinski časopis The Lancet objavio je 2. februara 2021., da ruska vakcina Sputnik V protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Sputnik V je treća vakcina koju razmatra EMA uz Curevac i NovaVax.

Na teritoriji EU trenutno se koriste tri vakcine: Pfizer-BionTech, Moderna i AstraZeneca. Međutim, proces vakcinacije je spor zbog nedostatka doza vakcina za sve građane.

Gde je zapelo u EU?

EU je pod velikim pritiskom zbog neefikasne kampanje vakcinacije.

Pored toga, kompanija AstraZeneca je u poslednjem trenutku obavestila EU da neće biti u stanju da snabdeva dogovorene doze i najavila znatno manji broj vakcina, što je izazvalo osudu evropskih zvaničnika koji su bili primorani da uvedu mehanizam zabrane izvoza vakcina bez unapred date autorizacije.

Ova odluka je usledila zbog sumnje da je AstraZeneca isporučila doze vakcine ostalim zemljama po znatno većoj ceni.

Da EU kasni u kampanji vakcinacije je nedavno priznala i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je ocenila da su u EU "bili optimistični kada je u pitanju masovna proizvodnja i možda smo bili previše uvereni da će ono što naručimo biti isporučeno na vreme".

Međutim, predsednica Komisije i dalje stoji pri stavu da je ugovaranje isporuka vakcina u ime svih država članica bio jedini način da se obezbedi da sve države EU imaju ravnopravan pristup vakcinama protiv COVID-a 19 jer bi "sve drugo bi bio ekonomski nonsens i kraj naše [evropske] zajednice".

XS
SM
MD
LG