Dostupni linkovi

U potrazi za odgovorima: Vakcina protiv korona virusa


Prva vakcinacija u svetu počela je u Velikoj Britaniji, 8. decembra 2020. godine. Od tog dana sve veći broj država započinje sa vakcinacijom. Iz dana u dan broj vakcinisanih je veći, a sa imunizacijom raste i broj pitanja u vezi sa vakcinama. Radio Slobodna Evropa uz pomoć lekara, naučnika i zvaničnih podataka relevantnih zdravstvenih institucija za vas traži odgovore.

Za koliko vremena se, posle vakcinacije, pokreće imuni odgovor na korona virus i koliko dugo traje?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u razgovoru sa doktorkom Katherine O’Brian navodi: Sve vakcine koje za sada dajemo su vakcine sa dve doze. Nakon prve doze vidimo dobar imuni odgovor koji se javlja za oko dve nedelje nakon prve doze. Druga doza pojačava imuni odgovor i, opet u istom vremenskom intervalu posle nje vidimo još jači imuni odgovor. Još ne znamo koliko imunitet traje nakon vakcinacije trenutno dostupnim cepivima. Pratimo ljude koji su vakcinisani kako bismo saznali da li njihov imuni odgovor traje tokom vremena ili ne, pratićemo dužinu vremena tokom koje će vakcina imati efekat. Moramo da sačekamo da prođe neko vreme kako bismo to saznali.

Šta ako se zarazimo između prve i druge doze vakcine?

Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju o ovom pitanju navodi: Osobe sa akutnom infekcijom korona virusom treba da odlože vakcinaciju do potpunog oporavka od bolesti. Ova preporuka važi, kako za osobe koje tek treba da prime prvu dozu vakcine tako i za one koji su se zarazile između prve i druge doze. Iako za sada ne postoje preporuke koji je minimalan vremenski interval između preležane infekcije i vakcine, trenutni dokazi ukazuku da je rizik od reinfekcije virusom SARS-CoV-2 manji u mesecima nakon infekcije ali i da se taj rizik vremenom uvećava.

Nakon što se osoba vakciniše da li ipak može da oboli od COVID-19 i može li nekog drugog da zarazi?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u razgovoru sa doktorkom Katherine O’Brian navodi: Klinička ispitivanja pokazuju da vakcine štite ljude od bolesti. Ali ono što iz kliničkih ispitivanja još ne znamo jeste da li štiti ljude od samog zaražavanja SARS-CoV-2 virusom kao i da li štiti od mogućnosti da se virus prenese na drugu osobu. Iz tog razloga, uprkos početki vakcinacije, preporuka je da se nastavi sa merama prevencije.

Mogu li osobe obolele od multiple skleroze da se vakcinišu?

Preporuka koju je objavio Institut za javno zdravlje «Milan Jovanović Batut» Nоvе vаkcinе prоtiv COVID-19 bоlеsti sе smаtrајu bеzbеdnim zа оsоbе sа multiple sklеrоzоm (MS). Ovo su preporuke ekspеrаtа Mеđunаrоdnе fеdеrаciје multiplе sklеrоzе i Društvа multiplе sklеrоzе Vеlikе Britаniје, objavljene u јаnuаru 2021. «Nа оsnоvu dоsаdаšnjih iskustаvа sа drugim vаkcinаmа, nе оčеkuје sе dа ćе COVID-19 vаkcinаciја dоvеsti dо rеlаpsа MS i da može da bude оpаsnа zа ove оsоbе. To uključuјe i оnе kоје sе lеčе imunоsuprеsivnim lеkоvimа kојi mоdifikuјu prirоdni tоk bоlеsti. Izuzеtаk оd оvоgа bi mоglе dа budu sаmо оsоbе sа MS i tеškim аlеrgiјаmа.

Da li trudnice mogu da se vakcinišu, kao i žene koje planiraju trudnoću?

Doktor epidemiolog Predrag Đurić, doktor medicinskih nauka u oblasti javnog zdravlja Univerziteta u Novom Sadu kaže: Trudnice nisu bile uključene u studije u kojima su ispitivani bezbednost i efikasnost vakcine. No, poznato je da su neke žene, koje su bile vakcinisane, ostale trudne brzo nakon vakcinacije i među njima, odnosno novorođenčadima, nisu uočene razlike u odnosu na nevakcinisane. Američki koledž akušera i ginekologa navodi da osobe koje planiraju trudnoću, a koje spadaju u jednu od prioritetnih grupa mogu da se vakcinišu. Ova institucija savetuje da se trudnoća ne odlaže zbog vakcinacije. U svakom ovakvom slučaju treba razmotriti benefite vakcinacije i eventualne rizike, znajući da oboljenje može imati težu kliničku sliku kod trudnica - odnosno trudnice i parovi koji planiraju trudnoću trebaju da se posavetuju sa svojim ginekologom.

Zašto i posle vakcine moramo da vodimo računa o merama prevencije i koliko dugo će to još biti potrebno?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u razgovoru sa doktorkom Katherine O’Brian navodi: Moramo da nastavimo s merama prevencije, sve dok i dalje saznajemo kako vakcine štite. Da li nas štite od infickcije ili mogućnosti da prenesemo virus nekom drugom. Trenutno smo u situaciji kada još postoji visok stepen zaraze u mnogim državama. Transmisija virusa i dalje nije pod kontrolom. Mi i dalje nemamo dokaze o tome kako vakcine deluju u određenim starosnim grupama. Nemamo dokaza kako vakcine deluju kod dece, na primer. Drugi razlog je i nedovoljna količina vakcina jer za sada nemamo dovoljno za vakcinaciju svih ljudi. Koliko dugo ćemo tako morati? Vreme će nam reći, jednom kada dobijemo podatke kako vakcina štiti, kako konkretno vakcina deluje, onda ćemo moći lagano da skinemo nogu sa kočnice i sa drugih mera.

Da li vakcine imaju efekta na dva nova soja korona virusa?

SZO na svom sajtu navodi da su u toku laboratorijske studije koje treba da utvrde da li novi soj virusa menja odgovor antitela ili efikasnost vakcine. Iako su aktuelne vakcine pravljene za rane varijante korona virusa, naučnici veruju da bi one trebalo da budu efikasne i protiv novih varijanti. Američki proizvođač Moderna saopštio je 25. januara da je njihova vakcina protiv korona virusa efikasna, pored ostalih, i protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji. Isto je krajem decembra prošle godine izjavio i Paskal Sorijo, izvršni direktor kompanije AstraZeneca koja proizvodi oksfordsku vakcinu protiv COVID-19. Prema poslednjim laboratorijskim testovima nemačke kompanije BioNTech, objavljenim 20. januara, i vakcina koju je taj proizvođač razvio sa američkom farmaceutskom kompanijom Pfizerom štiti i od zaraznijeg soja virusa. "S obzirom na to koliko su mutacije (virusa) velike i značajne, imunitet koji se postiže vakcinacijom ili prethodno preležanom infekcijom bi trebalo da bude dovoljan. Ali, videćemo", kaže za RSE epidemiolog Predrag Đurić.

Dа li vаkcinu trеbа dа primе оsоbе kоје su bilе inficirаnе SARS-CoV-2 virusоm, оdnоsnо prеlеžаlе COVID-19?

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut“ navodi: Osobe koje su bile inficirane, bеz оbzirа nа tо dа li su imаlе simptоmе bоlеsti ili nе, mоgu dа budu vаkcinisаnе, s tim dа је pоtrеbnо dа prоđе nајmаnjе čеtiri nеdеljе оd infеkciје, оdnоsnо dа оsоbа budе zdrаvа u mоmеntu vаkcinаciје.

Dа li оsоbе kоје su imаlе trоmbоzu ili еmbоliјu plućа mоgu dа sе vаkcinišu i kојоm vаkcinоm?

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut“ navodi: Privrеmеnu kоntrаindikаciјu zа imunizаciјu prоtiv оdrеđеnе zаrаznе bоlеsti utvrđuје lеkаr spеciјаlistа оdgоvаrајućе grаnе којi sprоvоdi imunizаciјu. S оbzirоm na to dа pоstојi mоgućnоst dа оvе оsоbе dužе vrеmе kоristе lеkоvе prоtiv zgrušаvаnjа krvi i dа su оd strаnе svakog prоizvоđаčа vakcine dеfinisаnе mеrе оprеzа kоје оbuhvаtајu i оvа stаnjа, pоtrеbnо је da se kоnаčna оdluka dоnеse individuаlnо uz kоnsultаciјu sa lеkаrom kојi vоdi lеčеnjе.

Koji su neželjeni efekti (nuspojave) vakcina protiv korona virusa?

Svetska zdravstvena organizacija odgovara: Kao i svaka vakcina, tako i ova protiv COVID-19 može imati umerene propratne nuspojave poput niske temperature ili bola i crvenila na mestu uboda. Većina reakcija je blaga i prolazi u roku od nekoliko dana. Ozbiljnije i dugotrajnije posledice na vakcinu su moguće ali veoma retke. Iz tog razloga vakcinacija se pomno prati kako bi se na vreme uočile eventualne retke ozbiljnije kontraindikacije. Do sada prijavljene nuspojave na vakcinu protiv COVID-a su uglavnom bile blage i kratkotrajne. Uključuju: groznicu, umor, glavobolju, bol u mišićima, dijareju. Mogućnost pojave bilo koje od navedenih nuspojava, varira u zavisnosti od toga koja je vakcina u pitanju.

Koliko smo posle vakcine vremenski zaštićeni?

Svetska zdravstvena organizacija objavila je na ovo pitanje odgovor doktorke Ketrin Obrajen (Kathrine O’Brien): Za sada još ne znamo Koliko traje imunitet nakon vakcina koje se trenutno primenjuju. Pratimo vakcinisani kako bismo saznali da li ih imuni odgovor koji su stekli zahvaljujući vakcini štiti tokom dužeg vremenskog perioda. Zato ćemo morati da sačekamo da prođe vreme kako bismo preciznije utvrdili kojiko dugo zaštita traje.

Da li se strani državljani bez boravka u Srbiju mogu vakcinisati u Srbiji?

U onlajn formularu, na portalu eUprave Srbije, preko kojeg se građani prijavljuju za vakcinaciju, pored opcije za građane Srbije, postoje još dve – za strane državljane sa boravištem u Srbiji i one koji nemaju boravište. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek u februaru 2021. ovu opciju objasnio je na sledeći način: “Postoji grupa stranaca koji su u fazi dobijanja boravišne adrese i onda smo stavili u onom formularu da se i oni mogu prijaviti, da ih ne izuzmemo. Ali se svi moraju pridržavati prioriteta, mi nećemo odustati od operativnog plana, ići ćemo po planu i prioritetu”, rekao je Đerlek. Ovo pitanje našlo se u fokusu javnosti u Srbiji nakon što se početkom februara u Srbiji vakcinisala književnica i novinarka iz Hrvatske Vedrana Rudan. Brojni su primeri u kojima su strani državljani, naročito iz susednih država, pokušali a neki od njih i uspeli da se vakcinišu u Srbiji. O pokušajima građana Bosne i Hercegovine na tu temu pročitajte više u članku RSE - Građani BiH vakcinu potražili, neki i dobili u Srbiji.

Da li se sme piti alkohol kada se primi vakcina?

Prvi put na ovu temu počelo je da se govori u javnosti nakon što su ruski zdravstveni zvaničnici objavili upzorenje da svako ko se bude vakcinisao njihovom vakcinom, Sputnjik V, treba da se suzdrži od konzumiranja alkohola skoro dva meseca nakon vakcinacije. Ana Popova, rukovodilac Službe za nadzor zdravlja, rekla je da svi koji planiraju vakcinaciju Sputnjikom V ne treba da piju alkohol najmanje dve nedelje pre i još 42 dana nakon vakcinacije. Zdravstvene organizacije u svetu poput SZO i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) od početka vakcinacije davale su brojne preporuke i savete ali nisu konkretno obrađivale temu o eventualnim posledicama konzumiranja alkohola pre i nakon vakcine. Britanski North Central London COVID-19 Vaccine Pharmacy Group (NHS) u dokumentu “Kliničke informacije za primaoce Fajzer/Biontek (Pfizer/BioNTech) vakcine", citirajući i preporuke britanske neprofitabilne organizacije za obrazovanje o alkoholu "Drinkaware", poručuje: "Vakcinišite se protiv korona virusa, bez obzira pijete li ikada alkohol ili ne. Veći rizik je od ozbiljnog oboljevanja od COVID-19. Nema direktnih dokaza da će žestoka ili druga alkoholna pića uticati na odgovor na vakcinu. Moguće je, ali ne i dokazano da konzumiranje alkohola, naročito ako je redovno, može smanjiti imuni odgovor na neke vakcine. Zato bi bilo racionalno da se nekoliko dana pre i najmanje dve nedelje nakon vakcinacije, ne pije alkohol. Ređa konzumacija alkohola generalno je dobra za zdravlje a postoje i ograničeni dokazi da bi to moglo poboljšati i reakciju vašeg organizma na vakcinu." Na zvaničnim stranicama proizvođača vakcina ne mogu se pronaći bilo kakve preporuke po ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG