Dostupni linkovi

Protest ugostitelja zbog najavljenog lockdowna u Kantonu Sarajevo


 Protest ugostitelja ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo 8. marta 2021.
Protest ugostitelja ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo 8. marta 2021.

Više desetina građana okupilo se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) izražavajući nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Kantona o najavljenom „zatvaranju“ Sarajeva tokom sljedećeg vikenda (od 12. do 15. marta).

Protesti su organizovani na društvenim mrežama, a među okupljenima je najviše ugostitelja, koji skandiraju: „Kupite vakcine, kupite vakcine!“

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Vlada KS je u ponedjeljak (8. marta), donijela odluku da će od petka (12. marta) u 20 sati, do ponedjeljka (15. marta) u 7 ujutro, u Sarajevu biti zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe i apoteke.

Kako je najavio premijer KS Edin Forto građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

“Biće omogućena samo dostava hrane i pića, moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom. Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi najjača žarišta i najagresivnije se širi virus. Ovo radimo samo za ovaj vikend, pratimo situaciju iz dana u dan, a ako se pogorša, moraćemo ići sa oštrijim mjerama”, najavio je premijer Forto.

Forto je rekao i da će tokom vikenda raditi javni prevoz, a da je odluka o “zatvaranju” KS uslijedila jer je “novi soj korona virusa agresivniji, virulentniji, te puno lakše razvija teške kliničke slike”.

„Bolnički kapaciteti su popunjeni, zdravstveni sistem je na granici, ako se rast nastavi – nećemo moći zbrinjavati ni one sa lakšom slikom. Zbog svega toga smo odlučili, nastavićemo jako sprovođenje mjera radnim danima do vikenda. A za vikend, u 20:00 uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 07:00 sati u ponedjeljak”, najavio je Forto.

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast broja novozaraženih od korona virusa u KS. Prema podacima Javnog zdravstva KS u prethodnoj sedmici potvrđeno je više od tri hiljade novoooboljelih od korona virusa, što je za hiljadu više nego u sedmici ranije.

Bosna i Hercegovina (BiH) i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH (FBiH) i Republika Srpska (RS), izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Za sada, jedine vakcine koje su stigle u FBiH jesu 10 hiljada doza AstraZeneca vakcine koje je 2. februara donirala Srbija, a koje će, prema najavama direktora za Javno zdravstvo FBiH, Davora Pehara, biti isporučene u utorak i srijedu (9. i 10. marta), u svih deset kantona u FBiH.

Vlada FBiH, je na hitnoj sjednici u ponedjeljak (8. marta), donijela odluku o nabavci 400 hiljada vakcina protiv COVID-a 19.

Potvrđeno je i formiranje ‘ad-hoc’ tima koji će u ime FBiH voditi pregovore o nabavci vakcina.

Istovremeno u drugi BiH entitet, Republiku Srpsku (RS), u ponedjeljak (8. marta) stigao je novi kontingent od 20 hiljada ruskih vakcina Sputnik V. One su avionom dopremljene iz Moskve u Beograd, odakle su drumskim saobraćajem prevezene u Banjaluku.

U ovaj entitet 1. marta stigao je prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V, koje su nakon odobrenja za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH raspoređene zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom.

Vlasti RS-a naručile su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

U posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini (BiH) umrlo je 38 osoba koje su bile zaražene korona virusom. Istovremeno je, prema podacima nadležnih institucija, registrovano više od 390 zaraženih osoba virusom SARS-CoV-2.

XS
SM
MD
LG