Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajevo usvojila mjere za pomoć zdravstvu


Medicinski radnici u bolnici u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo (KS) odlučila je 4. marta nakon hitne sjednice zbog pogoršane epidemiološke situacije da se za sada pojačano prati provođenje postojećih mjera, rekao je premijer KS Edin Forto.

"Stanje je dramatično. Ako se trend rasta oboljelih nastavi i ako naši napori ne uspiju u narednim danima, sasvim je moguće da dođe do potpunog zatvaranja kantona", rekao je Forto nakon sjednice koja je trajala gotovo cijeli dan i apelovao na građane da se čuvaju i poštuju mjere.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je izjavio da će se već od 4. marta pojačati kontrola poštivanja mjera za šta će biti angažovan veliki broj policajaca.

"Policijske snage će biti vidljive svim građanima, oni će nadzirati kako se poštuju dosadašnje mjere. Uz upozorenje oni će moći izreći i novčane kazne", rekao je ministar Katica.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je zbog povećanog broja zaraženih medicinskih radnika nekoliko mjera kako bi zdravstvene ustanove mogle funkcionisati nesmetano.

"Trenutno imamo 67 pozitivnih medicinskih radnika. Kapaciteti su popunjeni, ljudstva fali. Moramo zaštiti naše zdravstvene radnike, kako bi oni zaštitili nas", kazao je Forto u pauzi sjednice.

Vlada KS je naložila Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS da angažuju dodatnih 15 doktora medicine, 15 medicinskih sestara i 20 higijeničara, kako bi mogli nadomjestiti izgubljene kapacitete u COVID ambulantama.

Naloženio je i Općoj bolnici ''Abdulah Nakaš'' da angažuje 40 medicinskih sestara, tri inžinjera medicinske radiologije.

Planirano je otvaranje još jednog drive-in punkta za testiranje, jer postojeći radi u dvije smjene i dnevno testira do 150 ljudi.

Naloženo je Zavodu za javno zdravstvo KS da nabavi 20.000 rapidnih COVID testova, kojima će se pojačati testiranje zdravstvenog kadra.

Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo ukazao je na to da je sve veći broj mladih koji se javljaju na hospitalizaciju.

"To ukazuje da je kod nas došao ovaj novi britanski i južnoafrički soj virusa koji se izuzetno brzo širi i pogađa mlađu populaciju", kazao je Vranić.

U BiH je 4. marta registrirano 910 novozaraženih osoba korona virusom, a 26 osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG