Dostupni linkovi

Vlada FBiH formira tim za pregovore za nabavku vakcina


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na hitnoj telefonski održanoj sjednici u petak 5. marta posebnu odluku o formiranju ad-hoc tima za pregovore sa proizvođačima vakcina protiv COVID-19.

Kako je saopšteno iz Vlade FBiH nakon sjednice u tim će biti biti imenovani predstavnici nadležnih entitetskih zdravstvenih institucija, odbora za zdravstvo Parlamenta Federacije, te Sarajevskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Gdje su vakcine?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

U tim će, dodaje se biti imenovan i predstavnik Transparency Internationala u BiH.

“Oni su pozvani da imenuju svoje predstavnike u ad hoc tim i njihova imena dostave najkasnije do ponedjeljka, 8. marta do 12 sati”, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada je, također, usvojila i informaciju o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, koja je, kako se ističe, znatno pogoršana, ozbiljna i s tendencijom daljnjeg pogoršanja.

S tim u skladu, naloženo je vladama svih deset kantona u FBiH, da preduzmu sve neophodne aktivnosti s ciljem suzbijanja širenja virusa.

Sjednica Vlade FBiH uslijedila je nakon što su se ranije u petak predstavnici Vlade dogovorili sa predstavnicima zdravstvenih institucija u tom entitetu da se formira posebno tijelo koje će Vladi FBIH omogućiti da direktno sama nabavi vakcine za taj entitet.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je nakon tog sastanka da država BiH nije ispunila svoju ulogu kada je riječ o nabavci vakcina, te da će entitet Federacija BiH sama krenuti u nabavku.

„Federacija počinje provoditi nabavku vakcine, nakon što je država rekla da ne može zadovoljiti naše potrebe. Već se može prosuditi da opet imamo neku vrstu vanredne situacije, ubrzano nam raste broj zaraženih i ne znamo gdje ćemo završiti“, rekao je u petak premijer Novalić.

Za sada, jedine vakcine koje su stigle u Federaciju BiH, jedan od dva entiteta BiH, su one koje je donirala Srbija. One se trenutno nalaze uskladištene u Mostaru i nakon što Agencija za lijekove BiH izda potrebno odobrenje bit će ravnopravno raspoređene svim kantonima u FBiH. Radi se o pet hiljada vakcina koje će primiti zdravstveni radnici.

BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Zemlje Evropske unije kreirale su i vlastiti mehanizam nabavke vakcina kroz koji je BiH naručila dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina, međutim ni kroz EU mehanizam još nije stigla nijedna vakcina.

Republika Srpska do sada je dobila više od 20 hiljada vakcina Sputnik V.

XS
SM
MD
LG