Dostupni linkovi

Još 20 hiljada ruskih vakcina stiglo u Republiku Srpsku


Pošiljku su dočekali Radovan Višković premijer Vlade Republike Srpske, te Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Novi kontingent od 20 hiljada ruskih vakcina Sputnik V stigao je u Banjaluku, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH). One su avionom dopremljene iz Moskve u Beograd, odakle su drumskim saobraćajem prevezene u Banjaluku.

Pošiljku su, u krugu banjalučkog uvoznika vakcina, kompanije ‘Krajinagroup’, dočekali Radovan Višković premijer Vlade Republike Srpske (RS) , jednog od dva bosanskohercegovačkog entiteta, te Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Radi se o drugoj dozi vakcina koje je ranije naručila Vlada RS, a one će, kako je najavljeno, biti iskorištene za revakcinaciju medicinskog osoblja u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama te zaposlenih i osoblja u domovima za stara lica.

"Shodno najavama proizvođača, ali i distributera, nadamo se da ćemo kontinuirano imati isporuku vakcina iz sedmice u sedmicu, koja će nam omogućiti da idemo aktivnije i brže u realizaciju plana vakcinacije", rekao je novinarima Šeranić.

Šeranić je dodao i da je planirano da u toku predstojeće sedmice bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u RS, te da se sljedeće sedmice počne sa vakcinacijom korisnika staračkih domova, odnosno lica koja se nalaze u kolektivnom smještaju ustanova socijalne zaštite.

"S obzirom da nije veliki broj tih lica, plan je da se pozovu roditelji djece sa posebnim potrebama da se jave kako bi i oni bili vakcinisani. Oni su pokazali zainteresovanost, a zbog zbrinjavanja djece, predstavljaju ugroženu kategoriju", rekao je Šeranić.

U ovaj entitet 1. marta stigao je prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V, koje su nakon odobrenja za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH raspoređenje zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom.

Vlasti Republike Srpske naručili su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Srbija je ranije poklonila Republici Srpskoj 5.000 doza vakcina za zdravstvene radnike koji su se mogli vakcinisati i u Srbiji, od 17. februara, i to na punktovima uz zapadnu granicu Srbije sa BiH – u gradovima Šapcu, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

Takođe, Srbija je 2. marta Federaciji BiH dostavila 10.000 doza AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 koje i dalje čekaju odobrenje za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

S obzirom da u Federaciji BiH još nije započela vakcinacija, Federalna Vlada donijela je na hitnoj telefonskoj sjednici u petak 5. marta posebnu odluku o direktnoj nabavci vakcina i formiranju ad-hoc tima za pregovore sa proizvođačima vakcina protiv COVID-19.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Savjet ministara BiH potpisao je na sjednici 4. marta dodatne sporazume sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i proizvođačima vakcina Pfizer i AstraZeneca čime su ispunjeni svi uslovi za isporuku vakcina Bosni i Hercegovini iz COVAX mehanizma.

Sporazumi se odnosi na to da će SZO određivati koje će se vakcine nalaziti u COVAX sistemu, i na oslobađanje odgovornosti Pfizera i AstraZenece za eventualne nuspojave prilikom primitka vakcina.

Nakon potpisivanja sporazuma, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, 5. marta, odobrila je uvoz 108 hiljada doza AstraZeneca vakcina protiv COVID-19.

XS
SM
MD
LG