Dostupni linkovi

Evropski zastupnici zabrinuti zbog 'ponižavajuće' posete Borella Moskvi


Zastupnici Evropskog parlamenta kritikovali su viskog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borella (Žozep Borelj) zbog njegove posete Moskvi. Većina evroposlanika smatra da je zbog posete evropska spoljna politika doživela krah.

Među poslanicima bilo je i onih koji su tražili Borellovu ostavku i koji su naglasili da je poseta oštetila imidž cele Evropske unije te da je poseta bila velika greška.

Rasprava oko ove posete je organizovana nakon što je prošle nedelje, u prisiustvu Josepa Borella, ruski ministar inostranih polosva Sergej Lavrov između ostalog naglasio da se EU sve više ponaša "poput Vašingtona" u korišćenju jednostranih sankcija te je evropsk blok nazvao "nepouzdanim partnerom”.

Josep Borell je posetio rusku prestonicu kako bi sa moskovskim zvaničnicma razgovarao o hapšenju opozicionog lidera Alekseja Navalnija.

Sa druge strane visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku kaže kako je njegova prošlosedmična poseta Rusiji pokazala da ova zemlja ide “zabrinjavajućom, autoritarnom rutom”, koja isključuje demokratiju i vladavinu zakona.

Obraćajući se Evropskom parlamentu kako bi ih obavijestio o svom putovanju u glavni grad Rusije, Borell je rekao da Kremlj nema nameru da razvija konstruktivne odnose ako su ljudska prava dio razgovora.

“Oni su nemilosrdni”, rekao je Borell nakon svoje posjete Moskvi od 4. do 6. februara.

“Trenutna struktura moći u Rusiji, koja kombinuje ekonomske interese, vojnu i političku kontrolu, ne ostavlja mjesta za demokratsku vladavinu zakona”, rekao je Borell.

On je takođe nagovestio da će liderima EU predstaviti predlog sankcija protiv Rusije.

“Ova poseta predstavljala je očigledan rizik. Ja sam preuzeo taj rizik jer mi osuđujemo slučaj NavalJni i zato što mi je ova poseta omogućila da iz prve ruke ocenim izazove našeg angazovanja sa Rusijom. Pre posete nisam imao iluzija, a posle posete sam još više zabrinut”, rekao je Borell u Parlamentu.

Pre ove rasprave, u ponedeljak 8. februara, više od 70 evropskih zastupnika zatražilo je ostavku Josepa Borella nakon kako su posetu Moskvi ocenili "ponižavajuću".

Odnosi Rusije i Evropske unije zategnuti su od ruske aneksije Krima 2014. godine kao i njihove podrške separatistima koji vode rat protiv Ukrajine, izborima u Bjelorusiji koje EU ne priznaje, kao i nedavnim trovanjem kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

XS
SM
MD
LG