Dostupni linkovi

Berlin, Varšava i Stokholm proteruju ruske diplomate


Kremlj

Nemačka, Švedska i Poljska saopštile su danas da će proterati ruske diplomate kao odgovor na slične mere koje je Rusija uvela 5. februara zbog afere sa zatvorenim ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim.

Varšava, Berlin i Stokholm proteraće po jednog ruskog diplomatu iz svojih zemalja, saopštile su skoro istovremeno vlade te tri zemlje.

"Mera je odgovor (nemačke) vlade na odluku koju je 5. februara donela Rusija o proterivanju nemačkog diplomate koji je samo želeo da legalnim putem sazna o evoluciji situacije na terenu", saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Švedska vlada "obavestila je ruskog ambasadora da neko iz ambasade mora da napusti Švedsku. To je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o proterivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoju dužnost", navela je na Tviteru šefica švedske diplomatije An Linde (Ann).


Poljsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je "neosnovano proterivanje" poljskog diplomate iz Sankt Peterburga i reklo da je proglasilo "persona non grata" ruskim konzularnim zvaničnikom u Poznanju, zapadna Poljska.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je odmah reagovalo.

„Današnje odluke Poljske, Nemačke i Švedske su neosnovane, neprijateljske i nastavak su niza akcija koje Zapad preduzima prema našoj zemlji koje kvalifikujemo kao mešanje u naše unutrašnje stvari“, rekla je portparolka Marija Zaharova za državni kanal Rusija 1.

Ruske vlasti nedavno su odlučile da proteraju evropske diplomate jer su, kako navode, učestvovale na protestima u znak podrške Navaljnom.

Rusija je u petak ponizila Evropsku uniju najavom proterivanja tokom retkog sastanka u Moskvi šefa spoljne politike EU Žozefa Borellja (Josep Borrell) i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, prenosi AFP.

Kremlj je ranije u ponedeljak branio proterivanje diplomata EU tokom Boreljove posete i insistira da je i dalje zainteresovan za oživljavanje odnosa sa Briselom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je proglašenje trojice stranih diplomata nepoželjnim „posledica delovanja nekih diplomatskih misija u Moskvi tokom ilegalne pobune“.

Peskov je dodao da Moskva nije inicirala „krah“ odnosa sa EU.

Navaljni, žestoki kritičar predsednika Vladimira Putina, uhapšen je po dolasku u Moskvu 17. januara, nakon što je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj oporavljajući se od trovanja za koje Zapad veruje da je naredio Kremlj.

Prošle nedelje osuđen na skoro tri godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne dok je bio u Nemačkoj.

Desetine hiljada Rusa izašlo je poslednjih nedelja na ulice protestujući protiv Putinove dvadesetogodišnje vladavine i zahtevajući puštanje Navaljnija, što je izazvalo žestoko policijsko nasilje nad demonstrantima.

Zapadni lideri takođe su zatražili da Navaljni bude odmah oslobođen.

Rusija se obrušila na međunarodnu podršku Navaljnom, optužujući Evropu i Sjedinjene Države za mešanje u njene unutrašnje poslove.

Očekuje se da će se premijer Borrell 22. februara sastati sa ministrima spoljnih poslova EU kako bi razgovarali o novim sankcijama protiv Moskve koje bi zahtevale podršku svih 27 članica.

XS
SM
MD
LG