Dostupni linkovi

Borell nakon posete Moskvi: Odnosi EU i Rusije na raskrsnici


„Čini se da se Rusija postupno isključuje iz Evrope i na demokratske vrednosti gleda kao na egzistencijalnu pretnju“, napisao je Borrell.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell saopštio je nakon posete Moskvi da su odnosi između Evropske unije i Rusije "na raskrsnici", a posetu je opisao kao "veoma komplikovanu".

U postu na blogu objavljenom 7. februara, Borrell je naveo da „agresivno organizovana konferencija za štampu i proterivanje troje diplomata EU tokom moje posete ukazuju na to da ruske vlasti nisu želele da iskoriste ovu priliku da vode konstruktivniji dijalog sa EU. "

Tokom konferencije za štampu sa Borellom 5. februara, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je EU „nepouzdanim partnerom“. Ubrzo nakon toga, Moskva je saopštila da su diplomate iz Švedske, Poljske i Nemačke proterane zbog navodnog učešća u protestu podrške uhapšenom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom 23. januara.

Vlade se tri zemlje porekle su da su njihove diplomate učestvovale u demonstracijama.

Pored slučaja Navaljni, odnosi Moskve i EU jako su zategnuti ruskom aneksijom ukrajinske regije Krim i podrškom separatističkim formacijama koje ratuju protiv Kijeva u delovima istočne Ukrajine, a tu su i druga pitanja.

Borell je pozvao EU da „pažljivo razmisli o smeru koji želimo da damo našim odnosima sa Rusijom i nastavimo jedinstveno i odlučno“. Dodao je da je poseta „potvrdila da se Evropa i Rusija udaljavaju“.

„Čini se da se Rusija postupno isključuje iz Evrope i na demokratske vrednosti gleda kao na egzistencijalnu pretnju“, napisao je Borrell.

Visoki diplomata EU dodao je da bi sledeći koraci bloka mogli da uključuju dalje sankcije Moskvi.

„U tom pogledu imamo i još jedno sredstvo, zahvaljujući nedavno odobrenom EU režimu sankcija za kršenje ljudskih prava“, napisao je on.

XS
SM
MD
LG