Dostupni linkovi

Borell od Moskve zatražio oslobađanje Navaljnog, Lavrov nazvao EU "nepouzdanim partnerom"


Borell i Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije u Moskvi 5. februara

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) zatražio je tokom posete Moskvi da se oslobodi iz zatvora ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni.

Borrel je rekao da još uvek nema formalnog predloga za nove sankcije EU protiv Rusije, ali da će zvaničnici EU razgovarati sledećeg meseca o odnosima između Unije i Rusije.

"Preneo sam ministru Lavrovu našu duboku zabrinutost i apel za njegovo puštanje (Navaljnog) i pokretanje istrage zbog njegovog trovanja, rekao je Borrell na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Poseta Borela je prva poseta visokog evropskog zvaničnika Rusiji od 2017. godine.

"Poslednjih godina naše odnose su obeležile suštinske razlike i nedostatak poverenja", rekao je Borel i dodao da su odnosi "na najnižem nivou" zbog slučaja Navaljni.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare poručio da je odluka na Briselu ako želi da nametne sankcije Rusiji, ali i ocenio da se EU sve više ponaša "poput Vašingtona" u korišćenju jednostranih sankcija.

Uniju je Lavrov je opisao kao "nepouzdanog partnera".

Ruski ministar spoljnih poslova je izjavio i da se Moskva i EU spore oko niza pitanja, ali da je izgledalo da postoji spremnost obe strane da se pragmatično angažuju tamo gde je to moguće, što je i Borel potvrdio.

"Delimo mišljenje da bi dalje pogoršanje veza dovelo do negativnih i krajnje nepredvidivih posledica", rekao je Lavrov.

Na početku razgovora dvojice diplomata, Borel je izjavio da je slučaj Navaljni jedan od najvećih problema u odnosima EU i Rusije, a Lavrov je rekao da je Rusija "spremna da odgovori na bilo koja pitanja".

"Glavni problem je nedostatak normalnosti u odnosima između Rusije i EU, dva najveća igrača u Evropi", rekao je Lavrov i dodao da "to nikome ne koristi".

U danu susreta dvojice visokih zvaničnika EU i Rusije u Moskvi, kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom počelo je suđenje za klevetu.

Navaljni je prethodno, 2. februara, u drugom sudskom procesu osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Navaljni je u pritvor odveden 17. januara, po povratku u Rusiju iz Nemačke, gde se lečio zbog pokušaja trovanja. Navaljni je za pokušaj trovanja optužio Kremlj, što su ruski zvaničnici demantovali.

Pritvaranje Navaljnog izazvalo je široku osudu Zapada, a Sjedinjene Države, Evropska unija, Francuska i Kanada traže od vlasti u Moskvi da ga oslobode.

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom poziva Evropsku uniju da „odmah“ zaustavi završne radove na gasovodu Severni tok 2 - kojim treba da se dopremi ruski gas u Nemačku - kao odgovor na hapšenje Navaljnog.

XS
SM
MD
LG