Dostupni linkovi

Strožija pravila za ponovljene izbore u Srebrenici i Doboju


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak 2. februara  saopštila je da će lokalni izbori u Srebrenici i Doboju biti ponovljeni 21.februara. (Foto: Srebrenica februara 2020.)
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak 2. februara  saopštila je da će lokalni izbori u Srebrenici i Doboju biti ponovljeni 21.februara. (Foto: Srebrenica februara 2020.)

Izbori su s pravom ponovljeni. Naravno da ću ponovo izaći da glasam, da dam svoj glas onome za kojeg mislim da će me predstavljati, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Emina iz Srebrenice, u istočnom dijelu BiH, na pitanje da li će izaći na ponovljene lokalne izbore u ovom gradu koji će biti održani 21. februara.

Na izbore koji će biti ponovljeni i u gradu Doboju, u sjevernom dijelu BiH, istog datuma kao i u Srebrenici, izaći će Sabahudin Spahić (65), koji priznaje da prethodna dva izborna ciklusa nije glasao.

˝Sad ću izaći, da vidim, baš me interesuje ko je pobjednik, dal' je bilo mućke. Bila bi sramota da ne odem, puno godina imam. Da vidimo ko koga vara. Ništa drugo˝, navodi Spahić.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak 2. februara saopštila je da će lokalni izbori u Srebrenici i Doboju biti ponovljeni 21.februara. Ova odluka donesena je nakon što su poništeni rezultati izbora koji su u Bosni i Hercegovini, osim Mostara, bili održani 15.novembra.

CIK je donio odluku o poništavanju rezultata izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu, kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju. Razlog je što je ustanovljeno da je na biračkim mjestima omogućeno glasanje licima bez važećih dokumenata BiH. Istovremeno, stručnjaci za analizu rukopisa (grafolozi op.a) su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje.

Sud BiH je odbio sve žalbe političkih partija i kandidata na odluke CIK-a, koje se odnose na poništavanje izbora u Srebrenici i u Doboju.

Najveći broj glasova u Srebrenici i Doboju, na osnovu rezultata od 15.novembra su dobili dosadašnji načelnici opština, Mladen Grujičić i Boris Jerinić (Savez nezavisnih socijaldemokrata- SNSD).

Na ponovljenim izborima isti kandidati i birači, novi birački odbori

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a za RSE ističe da će na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici biti iste kandidatske liste i isti izvodi iz Centralnog biračkog spiska sa stanjem koje je bilo 15.novembra.

˝Isti birači će imati pravo glasa, naravno, ukoliko svoje pravo nisu već ostvarili putem mobilnih timova i Covid mobilnih timova. Ti birači neće moći ostvariti dva puta pravo glasa, jer su već ostvarili svoje biračko pravo 15. novembra, a mi nismo poništili izbore za mobilne timove niti za Covid mobilne timove˝, pojašnjava Bakalar dodajući da će na ponovljenim izborima biti oformljeni novi birački odbori.

˝Mi smo donijeli instrukciju kojom smo opisali posebna pravila za ponovljene izbore. Tu smo vrlo jasno i decidno rekli da članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili na biračkom mjestu koje je poništeno, ne mogu ponovno sudjelovati u radu biračkih odbora, s obzirom na to da se protiv njih vodi postupak, a protiv nekih ćemo podnijeti prijave Tužilaštvu BiH temeljem onoga što budemo našli, ukoliko bude elemenata kaznenog djela˝, istakao je Bakalar za RSE.

Svi glasovi koji su poslani poštom iz inostranstva i koji su stigli u roku od 10 dana, nakon izbora održanih 15. novembra, biće ponovo izbrojani 21. februara, pojašnjava Bakalar, koji kaže da ima i određeni broj glasova koji su stigli poslije propisanog roka, ali su oni nevažeći.

˝Ti građani neće moći ponovo glasati˝, naglašava Bakalar.

Predsjednik CIK-a ističe i da će ovaj put imati strožiju kontrolu izbornog procesa, odnosno da će na terenu biti veliki broj supervizora. Jedino što je upitno za Bakalara je budžet za te namjene kojeg treba da odobri Savjet ministara BiH.

˝Srebrenica i Doboj su svoj dio novca obezbijedili, međutim, iz Ministarstva financija BiH ne dobijamo odgovor već nekoliko dana. Čekamo hoćemo li dobiti zeleno svjetlo ili ćemo opet imati onu situaciju koju smo imali pri lokalnim izborima. Možda i ovaj datum budemo morali odgoditi, ali o tom potom. Nadamo se da će se do konca ovog tjedna nešto desiti. Ako se ne desi, morat ćemo razmišljati o drugim scenarijima˝, kaže Bakalar.

Sabahudin Spahić iz Doboja izaći će na ove izbore jer ga kako kaže interesuje ko je pobjednik, dal' je bilo mućke.
Sabahudin Spahić iz Doboja izaći će na ove izbore jer ga kako kaže interesuje ko je pobjednik, dal' je bilo mućke.

Mladen Grujičić, dosadašnji gradonačelnik Srebrenice, i kandidat SNSD-a na poništenim lokalnim izborima, kaže da još uvijek u ovom gradu nije obezbijeđen novac za provođenje izbora.

˝Ne znam koliko će to koštati. Znam da je stavka za izbore, cjelokupne, za 2020. godinu iznosila 80.000 maraka (40.000 evra). Vjerujem da će to sada biti manje, do 60.000 maraka (30.000 evra), sigurno. Mi nismo obezbijedili novac, naravno, iz razloga što mi sada imamo problem kada je funkcionisanje Opštine, ali je bitno da u ovom budžetu postoji stavka za tu namjenu i mi ćemo se potruditi da obezbijedimo ta sredstva i da isplatimo ono što bude potrebno˝, kaže Grujičić.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je Grujičić član, uputila je 2. februara Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova CIK i sudija Apelacionog suda BiH koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju. Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od sudija, a u vezi sa "krivičnim djelom izborne prevare".

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar nije želio komentarisati ovaj potez SNSD-a.

˝Ne znam šta da Vam kažem. Zar je kazneno djelo donošenja zakonitih odluka. Sud je potvrdio naše odluke, nemam šta da komentiram više˝, kaže Bakalar.

Iz Tužilaštva BiH za RSE su potvrdili da su dobili prijave i rade na predmetima podizanja optužnica protiv odgovornih za nepravilnosti na glasačkim mjestima u Doboju i Srebrenici, te da Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) još uvijek vrši saslušanja po nalogu tužilaca Tužilaštva BiH.

Zbog neregularnosti na izborima u Srebrenici, po naredbi Tužilaštva BiH, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je početkom decembra 2020. godine uhapsila Begu Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića. Svi su nakon ispitivanja pušteni na slobodu.

Građani sumnjaju u regularnost izbora

Jasna Kovačević iz Doboja kaže da neće izaći na ponovljene izbore, ističući da nije ni do sada izlazila, jer nema povjerenja u lokalne vlasti.

˝Ne vjerujem vlasti, gradu, ničemu više ne vjerujem. Ko je pobijedio sad, pobijediće opet. Bar je moje mišljenje. Ako su namjestili prošle, namjestiće i ove˝, mišljenja je Kovačević.

Jasna Kovačević iz Doboja kaže da neće izaći na ponovljene izbore jer nema povjerenja u lokalne vlasti.
Jasna Kovačević iz Doboja kaže da neće izaći na ponovljene izbore jer nema povjerenja u lokalne vlasti.

Adem iz Srebrenice želi strogu kontrolu ponovljenih izbora u ovom gradu.

„Naravno da ću glasati, to je građanska dužnost i obaveza. CIK je utvrdio i rekao da je bilo nepravilnosti, onda je najbolje da oni budu na licu mjesta i kontrolišu proces, kako ne bi bilo novih problema˝, kaže Adem.

Datum izbora mimo zakonskog roka

Dario Jovanović iz Koalicije za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom", koju čini pet nevladinih organizacija, kaže da će na ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju imati posmatrače na svim izbornim mjestima kako bi pratili regularnost izbornog procesa. On, međutim, dovodi u pitanje zakonitost datuma, jer se, kako kaže, izbori održavaju mimo roka koji je zakon propisao.

˝Nije nam jasna odluka CIK-a da se izbori u Doboju i Srebrenici održe 21. februara. Zakonom je jasno propisano da se ponovljeni izbori održavaju najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke CIK-a o njihovom poništenju (CIK donio odluku o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju 21. januara op.a). Odluka Suda BiH, koja je potvrdila pravosnažnost odluke CIK-a, donesena je 27. januara, a CIK je raspisao izbore 21. februara. Dakle, izbori će biti 25 dana nakon pravosnažnosti odluke", navodi Jovanović.

"To znači", kaže, "da ćemo mi imati izbore u Doboju i Srebrenici, čak 19 dana od samog dana raspisivanja izbora, što je protivno zakonu koji kaže da to može biti najkasnije u roku od 14 dana".

"Mislim da ne postoje izgovori zašto je to učinjeno˝, pojašnjava Jovanović koji dodaje da još nisu zvanično reagovali prema CIK-u, ali će to uskoro učiniti.

˝Tražićemo zvanično tumačenje CIK-a. Mogu se izbori odgoditi radi vjerskih praznika, ali zašto se odgađaju mimo roka, preko 30 dana. Korišten je i izgovor zbog nedostatka finansija. Prošle, 2020. godine su prvi put, nakon 25 godina od Dejtona, izbori pomjereni za više od 30 dana. Ovo što sada rade je vrlo opasno. Otvorena je Pandorina kutija. Sada može svako zbog nekog razloga odgoditi izbore˝, smatra Jovanović.

U aprilu prijevremeni izbori u Travniku, kandidati nepoznati

Centralna izborna komisija raspisala je 2. februara prijevremene izbore za načelnika u Travniku u centralnom dijelu BiH, koji će biti održani 11. aprila. Izbori u Travniku biće ponovljeni, jer je na sam dan održavanja lokalnih izbora preminuo Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) od posljedica COVID-19.

Ezem iz Travnika kaže da mu ne predstavlja problem ponovo izaći na izbore za načelnika Opštine.

"Jašta ću nego izaći. Treba izaći i treba mijenjati nešto. Što će mi biti teško? Čovjek umro, a sad da ne izađem ponovo. Na šta bi to ličilo", kaže Ezem.

Selmi su ovo prvi izbori na kojima glasa i kaže da očekuje promjene.

"Očekujem da će biti bolja situacija ovdje, ne znam odakle da krenem. Od školstva, zdravstva, svega... Nisam zadovoljna", kaže ova Travničanka.

Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kazao je za RSE da ova stranka još nije donijela odluku hoće li imati kandidata na prijevremenim izborima za načelnika Opštine Travnik.

HDZ BiH je uputio žalbu Sudu BiH na odluku CIK-a od 21. januara kojom je za Travnik predviđeno raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora. Sud BiH 27. januara odbio je žalbu HDZ-a.

Domić je kazao da se odluka o kandidatu za načelnika očekuje iduće sedmice, te je najavio podnošenje apelacije HDZ-a prema Ustavnom sudu BiH na odluku Suda BiH.

"Mislim da je ova presuda malo i politički motivirana, jer argumenata za nju nema. Vjerovao sam da Sud BiH ima malo drugačije aršine u odnosu na CIK, ali očito je da nema“, dodao je Domić.

Kandidata za načelnika Opštine Travnik nemaju ni u SDA.

Na lokalnim izborima koji su održani 15. novembra, najviše glasova za načelnika u Travniku osvojio je Mirsad Peco (SDA), a drugi po broju osvojenih glasova bio je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković.

S obzirom da je Peco preminuo na sam dan održavanja izbora, došlo je do pravnog vakuma, jer Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je bio da mandat načelnika treba biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za načelnika treba ponoviti.

Saradnja na tekstu Sadik Salimović, Arnes Grbešić, Marija Augustinović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG