Dostupni linkovi

Ponovni izbori u Srebrenici i Doboju zakazani za 21. februar


Srebrenica, centralni dio, na dan izbora 15. novembar 2020.

Izbori u Doboju i Srebrenici bit će održani 21. februara, dok će izbori u Travniku i Ustikolini biti održani u aprilu ove godine, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 21. januara donijela Odluku kojom se poništavaju izbori, održani 15. novembra 2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku kojom se poništavaju izbori, na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Na sjednici CIK-a u četvrtak 21. januara predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine. Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je također tada donijela Odluku kojom se utvrđuje nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Peco Mirsada, kandidata političkog subjekta SDA-Stranka demokratske akcije, koji je tokom izbora preminuo, a kojem je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

XS
SM
MD
LG