Dostupni linkovi

Opštinska izborna komisija u Srebrenici: Radili smo sve po zakonu


Ljiljana Stevanović i Zekerijah Hadžić, članovi Opštinske izborne komisije Srebrenica, 25. januara 2021.
Ljiljana Stevanović i Zekerijah Hadžić, članovi Opštinske izborne komisije Srebrenica, 25. januara 2021.

Povodom poništavanja rezultata lokalnih izbora u Srebrenici u ponedeljak 25. januara članovi Opštinske izborne komisije Srebrenica na konferenciji za novinare naveli su kako ne žele komentarisati odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK), već da će, u skladu sa zakonom, pratiti dalje upute.

Izbori će se ponoviti na 26, od ukupno 28 biračkih mjesta.

„Opštinska izborna komisija je obavila svoj posao po izbornim zakonima i ograđujemo se od svih pritužbi u medijima i društvenim mrežama, gdje se traži i naša smjena. Smatram da ne snosimo odgovornost zbog toga što je donijeta odluka da se izbori u Srebrenici ponove“, istakla je Ljiljana Stevanović, predsjednica Opštinske izborne komisije.

Svaka odluka CIK-a se mora poštovati i obavezujuća je za lokalnu izbornu komisiju, istaknuto je.

„Mi se moramo ponašati sa izbornim pravilima i smatram da ne snosimo odgovornost što su izbori u Srebrenici poništeni. Mi smo se ponašali u skladu sa svim zakonskim izbornim pravilima i nije bilo pritužbi na naš rad ni prije održanih izbora, a takođe ni na dan izbora“, rekao je Zekerijah Hadžić, član Opštinske izborne komisije.

On je istakao da su se politički subjekti nakon izbora obraćali preko medija i CIK-u, ali niko nije kontaktirao Opštinsku izbornu komisiju.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine 21. januara 2021. godine poništila je izborne rezultate za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Na toj sjednici CIK-a u predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine.

Nakon ove odluke CIK-a oštro su reagovali političari iz Republike Srpske, prije svega iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), budući da je njihov kandidat Mladen Grujičić pobijedio za načelnika opštine Srebrenica na izborima 15. novembra.

XS
SM
MD
LG