Dostupni linkovi

Dodikova stranka podnela prijave zbog poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju


Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), politička partija na čijem čelu je Milorad Dodik predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputila je Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) i sudija Apelacionog suda koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

Savjetnik za pravna pitanja SNSD-a Marko Šukalo rekao je za Radio – televiziju Republike Srpske da su prijavu podnijeli protiv troje sudija.

"Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare”, naveo je Šukalo.

CIK BiH je na sjednici održanoj 21. januara ove godine donio Odluku kojom se poništavaju rezultati lokalnih izbora, održani 15. novembra 2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici donesena je i Odluka kojom se poništavaju izbori na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Sud Bosne i Hercegovine je 27. januara ove godine odbio sve žalbe političkih partija i kandidata na odluke Centralne izborne komisije koje se odnose na poništavanje izbora u Srebrenici i u Doboju, kao i ponavljanje izbora u Travniku.

Marko Šukalo je, obrazlažući potez SNSD-a takođe rekao da ova partija poštuje proceduru, te da su ovaj potez pokrenuli nakon što je državni Sud odbacio njihovu žalbu na odluku CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici.

Najavio je da da SNSD priprema i apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a ako ne budu zadovoljni odlukama slijedi obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava.

Ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici bit će održani 21. februara, dok će u aprilu biti održani ponovljeni izbori u Travniku i Ustikolini.

XS
SM
MD
LG