Dostupni linkovi

Ahmetović i Duraković saslušani u vezi sa izbornim prevarama u Srebrenici


Sadik Ahmetović ispred Policijske stanice Srebrenica
Sadik Ahmetović ispred Policijske stanice Srebrenica

Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović, članovi izbornog štaba Koalicije ‘Moja adresa Srebrenica’ saslušani su u petak (11. 12.) u Policijskoj stanici Srebrenica.

Oni su dali svoje iskaze u svojstvu svjedoka, a povod je bio, kako kažu, njihova ranija prijava neregularnosti izbornog procesa u Srebrenici.

„Očekivao sam da ću kao svjedok pričati o svim stvarima vezanim za izborne prevare, ali je glavno pitanje na saslušanju bilo odakle nam informacija da je 1.400 Srba iz Srbije neregularno prijavljeno na birački spisak", rekao je Ahmetović, na konferenciji za novinare nakon saslušanja u policiji.

"Istražitelja, koji je bio jako korektan, je samo to interesovalo, a ne i ostale neregularne radnje u vezi lokalnih izbora. Nakon saslušanja sam stekao utisak da se na ovaj način želi skrenuti pažnja sa istrage koju sprovode institucije Bosne i Hercegovine, da bi slučaj bio prebačen na MUP Republike Srpske, a nakon toga i zaključio bez kažnjavanja počinilaca izbornih prevara“, dodao je.

Inače, inicijativa ‘’Moja adresa; Srebrenica’’ uputila je 16. novembra žalbu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) tražeći da se pokrene istraga o licima koja su glasala na lokalnim izborima u Srebrenici bez važećih dokumenata BiH.

U Inicijativi su Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Pokret demokratske akcije i Demokratska fronta. Imali su i zajedničkog kandidata Aliju Tabakovića, za načelnika Opštine Srebrenica.

„Naši navodi o neregularno sprovedenim izborima uvaženi su pa je pokrenuta istraga protiv Bege Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića, aktivista SDP-a u Srebrenici. Zbog uočenih neregularnosti u izbornom procesu i istrage koja još traje, Centralna izborna komisija BiH još nije potvrdila izborne rezultate za Srebrenicu, rekao je za Radio slobodna Evropa Sadik Ahmetović, šef izbornog štaba Koalicije Moja adresa Srebrenica.

Mladen Grujičić bio je zajednički kandidat 12 političkih stranaka iz Republike Srpske za načelnika Opštine. Prema sadašnjim rezultatima CIK-a, on je osvojio najviše glasova i za novi mandat, ali rezultati nisu potvrđeni.

I ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica ukazivao je na nepravilnosti prilikom lokalnih izbora. Međutim i on se našao pod istragom i saslušan je u Policijskoj stanici Srebrenica.

„Ja sam saslušan po pozivu na kojem stoji da sam pozvan kao svjedok za izborne prevare i povredu biračkog prava. A glavno pitanje je bilo otkud mi informacija da je 1.400 Srba iz Srbije nelegalno dobilo lične karte u Srebrenici. Aktivisti lokalnog SNSD-a su sada u strahu i žele obustavititi istragu koju vode državno Tužilaštvo i SIPA. Mi smo otkrili sve te nepravilnosti i nećemo stati, po cijenu i da budemo optuženi za izborne prevare i nelegalne radnje“, rekao je Ćamil Duraković i podsjetio da oni traže poništavanje izbora u Srebrenici.

Duraković i Ahmetović su pozvali državne institucije da sprovedu temeljitu istragu i utvrde sve neregularnosti uočene u Srebrenici prilikom lokalnih izbora održanih 15. novembra ove godine.

XS
SM
MD
LG