Dostupni linkovi

Kurtiju zbog suzavca nije dozvoljena kandidatura na izborima


Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti (mart 2020.)
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti (mart 2020.)

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) je delimično usvojio žalbe političkih subjekata čije liste Centralna izborna komisija Kosova (CIK) nije verifikovala, odnosno omogućava se potvrđivanje kandidata koji nemaju problema sa zakonom.

To znači da lider Samoopredeljenja Aljbin (Albin) Kurti neće moći da učestvuje na prevremenim parlamentarnim izborima 14. februara jer je 2018. godine osuđen zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

U saopštenju iz IPŽP-a se navodi da, osim Kurtija, na predstojećim izborima neće moći da učestvuju ni njegove stranačke kolege Aljbuljena Hadžiu, Ljiburn Aljiu, Bajram Mavrići i Ljabinot Demi-Murtezi.

"Ostali kandidati iz redova Samoopredeljenja će biti potvrđeni za učešće na izborima", navodi se u saopštenju.

Ista odluka važi i za kandidate iz redova Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratsku inicijativu NISMA Fatmira Ljimaja, odnosno, biće potvrđena kandidatura kandidata koji nemaju problema sa zakonom.

Žalbe IPŽP-u podnete su 23. januara nakon što CIK Kosova nije verifikovao kandidate za poslanike iz pojedinih političkih partija zbog problema sa zakonom.

Uoči verifikacije kandidata od CIK-a, Sudski savet Kosova je saopštio da kandidatura za 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima jer su u poslednje tri godine osuđene pravosnažnom presudom za neko krivično delo.

Zbog toga su neki politički subjekti izmenili svoje liste kandidata i one su potom verifikovane od CIK-a.

Nezadovoljne strane sada mogu u roku od 24 sata da podnesu žalbu i Vrhovnom sudu Kosova, koji odgovor mora da obelodani u roku od 72 sata, odnosno do 31. januara, da bi 1. februara bio obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Odluka Vrhovnog suda Kosova je konačna i obavezujuća za sve strane.

Osporen legitimitet aktuelne Vlade

U javnosti na Kosovu je pokrenuta diskusija ko sve ima prava da se kandiduje na parlamentarnim izborima 14. februara jer se u poslednjoj odluci Ustavnog suda o legitimnosti Vlade Avdulaha Hotija, precizira da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

Inače, tom odlukom je osporen legitimitet aktuelne Vlade jer je za njen izbor glasao poslanik Etem Arifi koji je bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija sa subvencijama.

Pokret Samoopredeljenje tvrdi da ta odluka ne može da utiče na njihovu listu kandidata, jer su pojedini njihovi članovi, uključujući i lidera Aljbina Kurtija, 2018. godine osuđeni na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Ambasadori Kvinte: Osigurati transparentan izborni proces

Na listi Samoopredeljenja je i Vjosa Osmani, koja trenutno vrši funkciju predsednice Kosova.

Osmani je 23. januara poručila da će biti prinuđena da zaštiti integritet CIK-a i integritet izbornog procesa jer je odluku o nepotvrđivanju lista kandidata za poslanike pojedinih političkih subjekata "neprihvatljiva i bez presedana".

Sa druge strane, ambasadori zemalja Kvinte su 25. januara napomenuli da CIK mora da osigura transparentan izborni proces, bez političkog uplitanja.

Diplomate iz Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država su izrazili svoju posvećenost slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim prevremenim izborima zakazanim za 14. februar.

XS
SM
MD
LG