Dostupni linkovi

Vjosa Osmani: Mora se zaštititi izborni proces


Vjosa Osmani se nalazi na listi Samoopredeljenja za učešće na izborima 14. februara.
Vjosa Osmani se nalazi na listi Samoopredeljenja za učešće na izborima 14. februara.

Vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je odluku Centralne izborne komisije da ne potvrdi liste kandidata za poslanike pojedinih političkih subjekata za učešće na izborima 14, februara, ocenila presedanom uz napomenu da je tako nešto neprihvatljivo.

Ona je u video poruci, objavljenoj na njenom Facebook nalogu, poručila da će biti primorana da preduzme mere u skladu sa Ustavom Kosova.

„U obavezi sam da preduzmem sve mere u cilju zaštite CIK-a i ovog izbornog procesa, kako je predviđeno Zakonom o izborima i Ustavom zemlje. Održavanje slobodnih izbora je preduslov za demokratsko funkcionisanje zemlje“, rekla je Osmani.

Ona je navela da je „vršen pritisak na Kancelariju za registraciju i verifikaciju političkih subjekata, a da su pritisci i pretnje upućene i šefu te kancelarije”.

Inače, Vjosa Osmani se nalazi na listi Samoopredeljenja za učešće na izborima 14. februara.

Centralna izborna komisija Kosova nije verifikovala kandidate za poslanike iz redova Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) zbog problema sa zakonom.

Među njima je i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti, koji je 2018. godine osuđen na uslovnu kazne zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.


Ovu odluku CIK-a Pokret Samoopredeljenje je ocenio skandaloznom uz ocenu da predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka deluje pod pritiskom političkih stranaka.

“Što se tiče nepravedne odluke CIK-a, nastavićemo sa svim zakonskim procedurama i predstavićemo slučaj IPŽP-u. Uvereni smo da naša lista biti potvrđena, sa svim imenima na listi i da će biti pobednička”, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, i Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) i pojedini predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu, predali su žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke.


Mulj (Mul) Desku iz IPŽP-a je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da je pristiglo ukupno osam žalbi.

Ukoliko politički subjekti ne budu zadovoljni ni odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke, mogu se obratiti Vrhovnom sudu Kosova.

Period žalbi i odluke u vezi verifikacije kandidata za poslanike u Skupštini Kosova trebalo bi da bude zaključen 31. januara da bi 1. februara bio obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je usledilo nakon što je Ustavni sud Kosova ocenio da Vlada Avdulaha Hotija nije legitimna jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseca zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda je tada precizirano da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

XS
SM
MD
LG