Dostupni linkovi

CIK Kosova: Kandidatura 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o izborima


Parlament Kosova, ilustrativna fotografija
Parlament Kosova, ilustrativna fotografija

Od 28 političkih subjekata na Kosovu, koji su se prijavili za verifikaciju na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 14. februar, njih 15 ima kandidate čija kandidatura nije u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima.

To je 20. januara na konferenciji za novinare u Prištini saopštio portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi, nakon što je u ponedeljak od Policije Kosova, Ministarstva odbrane, Kosovske obaveštajne agencije, Ministarstva spoljnih poslova, Sudskog saveta i Izbornog panela za žalbe i predstavke, zatražena potvrda o tome da li svi kandidati ispunjavaju uslove da uđu u izbornu trku.

“Generalno 47 kandidata za poslanike od oko 1080 su u poslednje tri godine osuđeno pravosanažnom presudom za krivično deo”.

To se odnosni i na kandidaturu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, koji se ispred te stranke kandidovao i za premijera.

Kurti i još neki od njegovih stranačkih kolega, su 3. januara 2018. godine osuđeni na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova. U septembru iste godine Apelacioni sud je potvrdio te kazne.

Ipak, portparol CIK Eljezi nije obelodanio imena čija kandidatura nije u skladu sa zakonom niti političke stranke iz kojih jni dolaze.

Dodao je da će nakon dobijanja odgovora iz nadležnih institucija, Kancelarija za registraciju političkih partija i sertifikaciju pripremiti preporuku za odobravanje ili odbijanje verifikacije političkih subjekata i njihovih kandidata i da će te preporuke biti predstavljene na sastancima CIK-a.

Proces potvrđivanja kandidatura traje do petka, 22. januara, nakon čega politički subjekt ili kandidat koji nije verifikovan, može da podnese žalbu po tom pitanju Izbornom paneli za žalbe i predstavke.

Slučaj može da ode i na Vrhovni sud ako je strana nezadovoljna odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke.

Period žalbi i odluke biće zaključen 31. januara, dok će 1. februara biti obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je usledilo nakon što je Ustavni sud Kosova ocenio da Vlada Avdulaha Hotijeva nije legitimna jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

Takođe, u obrazloženju odluke Ustavnog suda se precizira da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

XS
SM
MD
LG