Dostupni linkovi

Zastupnički dom opozvao Trumpa, slijedi odluka Senata


Zastupnički dom američkog Kongresa opozvao je po drugi put aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, sa 232 glasa za i 197 glasova protiv.

Deset republikanaca glasalo je za opoziv Trumpa. Tokom procesa opoziva 2019. godine niti jedan republikanac nije glasao za opoziv.

Ovo je prvi put u historiji da se jedan američki predsjednik dva puta suočio sa opozivom. Trump je opozvan zbog poticaja na pobunu tokom prošlosedmičnih nereda u i oko zgrade Kongresa kada su njegove nasilne pristalice upale. Pet osoba je izgubilo život, podignuto je najmanje 70 optužnica.

Rasprava o opozivu Trumpa trajala je 3,5 sata tokom čega su pojedini republikanski zastupnici izjavili da Trump snosi odgovornost za napad na Kongres.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi tokom potvrđivanja glasova za drugi opoziv Trumpa
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi tokom potvrđivanja glasova za drugi opoziv Trumpa

No, suđenje treba da sprovede Senat, u kojem vlada republikanska većina, i koji se trenutno nalazi na pauzi do 19. januara.

U minutama nakon glasanja u Zastupničkom domu, lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell rekao je da će proces u Senatu početi na prvom sastanku Senata, nakon što dobiju članak o opozivu od donjeg Doma. On je također rekao da nema šanse da se fer i ozbiljno suđenje može održati prije inauguracije 20. januara.

Da bi Trump bio optužen najmanje 17 republikanskih senatora treba da glasa za potvrđivanje optužnice.

Trump će završiti svoj mandat za sedam dana nakon što je na novembarskim izborima izgubio od Joe Bidena.

Presuda za poticanje nasilja mogla bi značiti da Trumpu, koji je već nagovijestio da bi se mogao ponovo kandidovati, bude zabranjena buduća utrka na izborima.

U isto vrijeme kada je predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi potpisivala članak o opozivu, Donald Trump se obratio javnosti putem videa u kojem je osudio nasilje i rekao da nijedna osoba koja je njegov pravi pristaša ne zagovara nasilje.

“Želim da budem veoma jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošle sedmice. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji i u našem pokretu”.

Glasanje u posebnim uslovima

Zasjedanje u Kongresu održalo se uz jake sigurnosne snage. Širom zgrade Kongresa nalazili su se pripadnici Nacionalne garde, zaštitne ograde postavljene su na brojnim mjestima u Washingtonu, dok su zastupnici jutros morali proći kroz metalni detektor postavljen nakon nasilnog upada u zgradu.

Pripadnici Nacionalne garde spavaju na podu Kongresa prije samog okupljanja zastupnika
Pripadnici Nacionalne garde spavaju na podu Kongresa prije samog okupljanja zastupnika

Republikanci za opoziv

Sama rasprava o opozivu trajala je tri i po sata, tokom čega su brojne demokrate pozvale na Trumpov opoziv. Pojedini republikanci također su rekli da Trumpovi pozivi zaslužuju da ga se opozove, ali da je vrijeme za ujedinjenje, te da će Trump svakako završiti svoj mandat za sedam dana.

Zastupnik iz Texasa Chip Roy osudio je ponašanje Trumpa kao vrijedno opoziva ali je ipak pozvao ostale zastupnike da odbace članak o opozivu rekavši da predstavlja prijetnju po slobodu govora.

“Predsjednik SAD-a zaslužuje univerzalnu osudu za ono što je jasno, po mom mišljenju, ponašanje vrijedno opoziva”, rekao je Roy.

Također, najmanje sedam republikanaca potvrdilo je da će glasati za opoziv.

Među njima je i Liz Cheney, jedna od vodećih republikanki u Domu, kćerka bivšeg potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya.

“Glasat ću za opoziv predsjednika”, rekla je Cheney u ranijoj izjavi, dodavši da je Trump “sazvao svoju rulju, okupio ih i zapalio plamen napada” na Capitol Hill prošle srijede.

Republikanski zastupnik Dan Newhouse, također je rekao da će glasati za opoziv.

“Prošle sedmice na vratima Capitola je bila domaća prijetnja i on nije uradio ništa da to spriječi. Zato ću teška srca i sa jasnom odlučnošću glasati za”, rekao je Newhouse.

Zastupnik Adam Kinzinger koji je također rekao da će glasati za opoziv, kaže da će se još republikaca pridružiti. “Ukoliko ovo nije prekršaj vrijedan opoziva, onda ne znam šta jeste”, rekao je Kinzinger.

Za prošlogodišnji opoziv nije glasao niti jedan republikanski zastupnik. Tokom suđenja u senatu samo je republikanac Mitt Romney glasao za jednu od dvije tačke optužnice.

Trump je ranije pozvao svoje pristalice da ne protestuju.

“U svjetlu izvještaja o novim demonstracija, pozivam da više ne bude nasilja, kršenja zakona i vandalizma bilo koje vrste”, rekao je Trump. “To nije nešto za šta se ja zalažem i to nije nešto za šta se Amerika zalaže”, rekao je Trump u izjavi.

'Jasna i stalna prijetnja naciji'

Na samom početku debate o opozivu predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla “znamo da je predsjednik Sjedinjenih Država podstakao ovu pobunu, oružanu pobunu protiv naše zajedničke zemlje. On mora otići”.

Ona je također dodala da Trump predstavlja “jasnu i stalnu prijetnju naciji”.

“Vjerujem da Senat mora osuditi predsjednika, što je ustavni lijek koji će osigurati da će republika biti sigurna od ovog čovjeka koji je toliko odlučan da sruši stvari koje su nam drage i koje nas drže zajedno”, rekla je Pelosi u donjem Domu Kongresa.

Lider republikanske manjine u Domu Kevin McCarthy rekao je tokom svog obraćanja da predsjednik Trump snosi dio odgovornosti za napad na Capitol.

“Trebao se odmah ograditi od rulje kada je vidio šta se dešava. Ove činjenice zahtjevaju hitno djelovanje predsjednika Trumpa”, rekao je on.

No, McCarthy je dodao i da smatra da će opoziv dodatno podijeliti zemlju te je pozvao Kongres da se fokusira na Amerikance.

“Vjerujem da bi opoziv predsjednika u ovako kratkom vremenu bila greška”, rekao je McCarthy.

Za razliku od glasanja o opozivu održanog samo 13 mjeseci ranije, ovo glasanje se održalo u sjeni eskalacije nasilja tokom kojeg su Trumpove pristalice pokušale blokirati potvrđivanje pobjede Joe Bidena.

Trumpov govor u centru pažnje

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump odbacuje odgovornost za nasilje, te je dan ranije u obraćanju novinarima rekao da je njegov govor bio “u potpunosti prikladan”.

Trump: Nikada nećemo priznati poraz
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

U govoru koji je trajao više od sat vremena, on je okupljenima u blizini Bijele kuće, pred samo glasanje u Kongresu, rekao da se trebaju “pakleno boriti”, te je predložio da krenu prema zgradi Kongresa kako bi podstakli republikanske zastupnike da ponište volju glasača.

Historijski drugi put

“Predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost Sjedinjenih Država i institucija”, stoji u dokumentu opoziva. “On će i dalje ostati prijetnja po nacionalnu sigurnost, demokratiju i Ustav ako mu se omogući da ostane na položaju”.

Pored procesa opoziva Demokrate su glasale za rezoluciju kojom od potpredsjednika Mike Pencea traže da se pozove na 25. amandman i ukloni predsjednika iz kabineta, što je Pence odbio.

Ovo je drugi put da se Donald Trump suočio sa procesom opoziva. Ovo je također, prvi put u historiji Sjedinjenih Država da je isti predsjednik dva puta opozvan.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena, ali Senat predvođen republikancima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.

Na suđenju održanom u februaru prošle godine, oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja podržalo je pedeset i dvoje republikanskih senatora, dok su Mitt Romney i 47 demokrata bili protiv. Drugu tačku tadašnje optužnice, onu za opstrukciju Kongresa, podržalo je svih 53 republikanskih senatora.

Glasanje u nezapamćenim uslovima

Ovogodišnji proces opoziva održao se samo sedam dana nakon što su nasilne pristalice Donalda Trumpa upale u Kongres u pokušaju da spriječe potvrđivanje pobjede novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

Pet osoba je izgubilo život zbog upada, protiv više od 70 osoba su pokrenute optužnice, dok Federalni biro za istrage (FBI) kaže da bi te brojke mogle biti mjerene u stotinama.

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

XS
SM
MD
LG