Dostupni linkovi

Troje republikanaca u Kongresu glasat će za Trumpov opoziv


Liz Cheney
Liz Cheney

Najmanje tri republikanska predstavnika u Zastupničkom domu američkog Kongresa glasat će za opoziv predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegove pristalice nasilno upale u zgradu Kongresa tokom potvrđivanja glasova pobjede Joe Bidena.

Glasanje u Zastupničkom domu o drugom opozivu Trumpa očekuje se u srijedu.

Republikanka Liz Cheney jedna je od onih koji su uoči glasanja potvrdiili da će glasati za opoziv.

“Nikada nije bilo veće izdaje predsjedničke kancelarije ili zakletve Ustavu od strane predsjednika Sjedinjenih Država”, rekla je Cheney.

Ona je u izjavi također rekla da je Trump “sazvao svoju rulju, okupio ih i zapalio plamen napada” na Capitol Hill prošle srijede. Liz Cheney je kćerka bivšeg republikanskog potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya.

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

“Glasat ću za opoziv predsjednika”, navela je u izjavi.

Dvoje drugih republikanskih članova donjeg doma Kongresa, John Katko i Adam Kinziger također su rekli da će glasati za historijski, drugi, opoziv Trumpa koji svoj mandat završava za osam dana.

Njihov poziv dolazi u momentu kada se republikansko liderstvo u Zastupničkom domu suzdržalo od poziva svojim članovima da glasaju protiv opoziva, rekavši da je to stvar individualne svijesti nakon što su njegove pristalice nasilno upale u Kongres, prenosi Reuters.

Opoziv bi pokrenuo proces u Senatu, kojeg kontrolišu republikanci, i koji je u februaru 2020. oslobodio Trumpa svih optužbi koje su u ranije opozivu podnijele demokrate. Senat se nalazi na pauzi sada i na zasjedanje se vraćaju tek 19. januara, dan prije inauguracije Joe Bidena.

Za presudu u Senatu potrebna je dvotrećinska većina prisutnih, što znači da bi najmanje 17 republikanaca trebalo glasati za Trumpa.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena, ali Senat predvođen republikanima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.

Zastupnički dom planira glasati u srijedu o članku opoziva u kojem se Trump optužuje za poticanje pobune, osim ako on do tada ne podnese ostavku ili potpredsjednik Mike Pence ne pokrene sprovođenje 25. amandmana kojim bi se aktuelni predsjednik mogao ukloniti sa vlasti.

Ranije su savjetnici Pencea rekli da se on protivi toj ideji, dok je Trump rekao da nije zabrinut zbog mogućnosti pozivanja na 25. amandman.

U međuvremenu New York Times kao i CNN izvijestili su da je Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, tijelu koje bi u konačnici održalo suđenje o opozivu, rekao da je zadovoljan zbog poziva demokrata na opoziv. Prema pisanju New York Timesa, McConnell vjeruje da će napori oko opoziva olakšati uklanjanje Trumpa iz stranke.

Trumpov mandat završava za osam dana. Inauguracija novoizabranog predsjednika Joe Bidena bit će održana 20. januara.

XS
SM
MD
LG