Dostupni linkovi

Sve što trebate znati o planiranom drugom opozivu Trumpa


Trump drži govor ispred Bijele kuće
Trump drži govor ispred Bijele kuće

Očekuje se da će Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu glasati o tome hoće li početi proces drugog opoziva predsjednika te zemlje Donalda Trumpa, optužujući ga za poticanje pobune uoči prošlosedmičnog upada njegovih pristalica na Kapitol, najavili su u ponedjeljak kogresmeni iz reda demokrata, prenosi Reuters.

Evo kako bi izgledao drugi postupak opoziva Trumpa.

Kako funkcioniše opoziv?

Zabluda o opozivu je da se odnosi na uklanjanje predsjednika s funkcije. U stvari, opoziv (impeachment) se odnosi samo na Zastupnički dom, donji dom Kongresa, koji ga optužuje da je umiješan u "visoki kriminal ili prekršaj".

Ako prosta većina od 435 članova Doma odobri podizanje optužnica, poznatih kao "članci o opozivu", postupak prelazi u Senat, gornji dom, u kojem se održava suđenje. Ustav zahtijeva dvije trećine glasova Senata kako bi predsjednik bio osuđen i smijenjen.

Za kakav se "visoki kriminal i prekršaj" optužuje Trump?

Demokrati u Zastupničkom domu planiraju optužiti Trumpa za poticanje “nezakonitih postupaka" na Kapitolu 6. januara.

Hiljade Trampovih pristalica upali su prošle sedmice u Kongres, prisiljavajući zastupnike koji su potvrđivali izbornu pobjedu izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena da se sakriju u mučnom napadu na simbol američke demokratije u kojem je pet osoba smrtno stradalo.

Proces potvrđivanja rezultata američkih predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine prekinut je u Kongresu zbog nasilnog upada pristalica aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u zgradu.

Šta se dešava nakon očekivanog glasanja u parlamentu u srijedu?

Ako Zastupnički dom opozove predsjednika, slučaj se upućuje Senatu na suđenje.

Najviši republikanski član Senata, Mitch McConnell, rekao je da je najranije kada bi suđenje moglo početi 19. januar, jer je ovo tijelo do tada na pauzi. Da bi počeli ranije, svih 100 senatora trebalo bi glasati za to, rekao je McConnell u dopisu kolegama 8. januara, u što je Washington Post imao uvid.

Demokratski čelnik Senata Chuck Schumer istražuje korištenje vanrednih ovlasti za ranije sazivanje Senata, rekao je u ponedjeljak visoki demokratski službenik, navodi Reuters. Za takav potez bilo bi potrebno odobrenje McConnella.

Stručnjaci za opoziv rekli su da Senat može slobodno postavljati svoja pravila i da bi mogao održati suđenje u jednom danu ako to želi.

"Jedna od glavnih karakteristika opoziva je da ne zahtijeva pravni proces, niti nadzor suda", rekao je Corey Brettschneider, profesor političkih nauka sa Univerziteta Brown.

Zašto održavati suđenje za opoziv ako Trump ionako odlazi s funkcije?

Opoziv se može koristiti za uklanjanje Trumpa s funkcije i njegovo diskvalifikovanje kako se ubuduće ne bi ponovo kandidovao.

Dva presedana u historiji, oba u koja su bili uključeni savezni suci, jasno pokazuju da je potrebna samo prosta većina Senata da bi se diskvalifikovalo predsjednika sa ponovnog vršenja funkcije. Pravni stručnjaci kažu da to znači da demokrate, koji će preuzeti kontrolu nad Senatom kasnije u januaru, imaju realne šanse da zabrane Trumpu da se kandiduje za predsjednika 2024.

Izvor upoznat s unutrašnjim raspravama rekao je da je Trump saveznicima najavio da se planira kandidovati za predsjednika u 2024. i da bi to mogao objaviti do kraja godine.

Je li američki predsjednik ikada opozvan dva puta?

Ne, ali pravni stručnjaci rekli su da je ustavno da Kongres to uradi.

Trumpa je u decembru 2019. opozvao Zastupniči dom predvođen demokratama zbog optužbi za zloupotrebu moći i ometanje Kongresa zbog njegovih odnosa s Ukrajinom vezanim za političkog rivala Joea Bidena, sada izabranog predsjednika. Trumpa je u februaru 2020. oslobodio republikanski Senat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG