Dostupni linkovi

Zašto Romnija povezuju sa Judom i Brutom?


Mit Romni: Tramp je kriv zbog užasne zloupotrebe javnog poverenja
Mit Romni: Tramp je kriv zbog užasne zloupotrebe javnog poverenja

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) je, očekivano, oslobođen u Senatu optužbi za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa, ali je njegovu administraciju zatekao potez republikanskog senatora Mita Romnija (Mitt Romney) da glasa za opoziv.

Tramp je optužio Romniija da je "tajno oružje" Demokratske stranke, samo "pozirajući" kao republikanac.

Kako ocenjuju američki mediji, potez senatora iz Jute neće izazvati dublji potres u rukovodstvu Republikanske stranke, ali može navesti na razmišljanje deo birača uoči predstojećih predsedničkih izbora u novembru.

Da će Romnijev postupak imati odjeka potvrđuje i činjenica da je prvi senator u američkoj istoriji koji je glasao za opoziv predsednika iz iste partije.

Romni: Trampov nečuveni napad na Ustav

On je i ranije bio kritičan prema Trampovom postupku zbog kojeg je opozvan u Predstavničkom domu. Zbog toga je bio spreman da podrži predlog tužilaca/menadžera iz Demokratske stranke da se pozovu novi svedoci i prilože novi dokumenti tokom suđenja u Senatu.

Demokrate su se nadale da će uz Romnija pridobiti još tri republikanska senatora, koliko je bilo potrebno da ta inicijativa prođe. Pomenuti predlog je podržala i senatorka Suzan Kolins (Susan Collins).

Međutim, druga dva republikanska senatora - Liza Murkovski (Lisa Murkowski) i Lamar Aleksander (Alexander) - promenili su stav iako su nagoveštavali da imaju razumevanja za inicijativu demokrata – pa je već u prošli petak bilo jasno ne samo da će Tramp biti oslobođen optužbi uz podršku svih republikanskih senatora, već da će se postupak u ovom telu brzo okončati.

No, tu oštru liniju razdvajanja i stranačku harmoniju narušio je Mit Romni koji je u sredu veče uoči glasanja saopštio da će podržati optužbe protiv predsednika Donalda Trampa koje se odnose na zloupotrebu položaja,

On je kazao da je Tramp "kriv zbog užasne zloupotrebe javnog poverenja".

"Smatram da je pokušaj varanja na izborima kako bi se održalo na vlasti najnečuveniji mogući napad na ustav", rekao je Romni.

Dodao je da je predsednik SAD "izvršio flagrantan napad na naša izborna prava, našu nacionalnu sigurnost i naše fundamentalne vrednosti".

"Zloupotreba izbora da bi se sačuvala funkcija je možda najuvredljivije i najdestruktivnije kršenje službene zakletve koju sam mogao da zamislim", dodao je Romni.

On je istakao da kao "duboko religiozna" osoba obavezna prema zakletvi koju su senatori položili da postupaju nepristrasno.

"Moja vera je u srži onoga ko sam", istakao je Romni nakon čega je napravio pauzu od 11 sekundi, pokušavajući da obuzda emocije.

"Ja sam svestan da će me kritikovati ljudi u mojoj partiji i saveznoj državi (Juta), koji ne podržavaju moju odluku. Siguran sam da će biti uvreda od predsednika i njegovih pristalica. Da li iko ozbiljno misli da bih prihvatio bilo kakve druge posledice osim onih koje proizilaze iz neizbežnog uverenja koju iziskuje moja zakletva pred Bogom?", upitao je Romni.

Romni je nazvao odluku kako presuditi Trampu "najteža sa kojom se ikada suočio".

"Mnogi su zahtevali, po njihovim rečima, ‘da budem uz tim’. Uveravam vas da mi je ta misao bila prilično na umu. U velikoj meri sam podržavao predsednikove poteze. Glasao sam za njega u 80 odsto slučajeva. Ali moj zavet pred Bogom da sledim nepristrasnu pravdu, iziskivao je da ostavim po strani svoja lična osećanja i predrasude. Da li je trebalo da ignorišem prezentirane dokaze i ono što iziskuje od mene zakletva i Ustav zarad jednostranih, partijskih ciljeva? Bojim se da bi me takav stav izložio kritici istorije da sam cenzurisao sopstvenu savest".

Romni je kazao da zna da će njegov glas biti u "manjini".

"Ali, bez obzira na to, sa mojim glasom, poručiću mojoj deci i njihovoj deci da sam ispunio svoju dužnost čineći najbolje što mogu uveren da moja zemlja to očekuje od mene", kazao je senator iz Jute.

Trampov sin traži izbacivanje Romnija iz stranke

Bela kuća je kritikovala Romnijev potez.

"Senat je odbacio neosnovane optužbe i jedino su predsednikovi politički oponenti – sve demokrate i jedan propali republikanski predsednički kandidat – glasali za isfabrikovane optužbe", navodi se u saopštenju Bele kuće.

I lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) se osvrnuo na glasanje svog stranačkog kolege.

"Pa, iznenađen sam i razočaran, ali i dalje smatram da smo odlično timski radili na ovom pitanju, te da sa dobre pozicije krećemo u izbornu trku za Senat i predsednika. Možda će biti još dosta drugih pitanja do novembra, ali smatram da smo sada u dobroj situaciji", reči su Mekonela.

Mekonel je dodao da Senatu predstoji da obavi dosta posla na dobrobit američkih građana "i ja mislim da je senator Romni uglavnom podržavao ono što pokušavamo da ostvarimo".

Mekonel: Do novembra možda će biti još pitanja
Mekonel: Do novembra možda će biti još pitanja

Republikanski nacionalni komitet je saopštio da je "Mit Romni okrenuo leđa Juti", čiji je senator.

Trampov sin, Donald junior, pozvao je na izbacivanje Romnija iz Republikanske partije, dok su ga mnogi kongresmeni nazvali beznačajnim reliktom nekadašnjeg republikanskog establišmenta koji se gotovo u potpunosti raspao poslednjih godina našavši se na udaru Trampove politike.

Na Romnija su se obrušili i desničarski mediji. Tako je voditelj "Foks Njuza" (Fox News) Lou Dobs (Dobbs) izjavio da će "Romni biti zauvek povezivan sa Judom i Brutom".

Istovremeno, medijski sajt "Brajbart" (Breibart), na čijem čelu je bio nekadašnji Trampov savetnik Stiv Benon (Steve Bannon), objavio je kolumnu u kojoj je Romni optužen da je "zabio nož u leđa američkih radnika, mnogo pre nego što je to učinio Trampu".

Demokrate odaju priznanje Romniju

Demokrate su, pak, pohvalile Romnijevu odluku.

Lider demokratske manjine u Kongresu Čak Šumer:

"Prvo, želim da odam priznanje Mitu Romniju. Bio je ogroman pritisak na svakog republikanca. Svaki republikanac zna da je ovaj predsednik osvetoljubiv, nemoralan i opasan. I pored toga, oni ne žele da ga opozovu. Verujem da postoje mnogo republikanaca koji su shvatili da smo u pravu, ali nisu želeli da rizikuju i trpe žestoke napade od strane predsednika i desnice", kazao je Šumer.

Posledice po Romnija

Romni je znao da će se suočiti sa posledicama zbog glasanja za Trampov opoziv. U njegovoj saveznoj državi Juti je u opticaju predlog zakona koji bi omogućio biračima da opozovu svog senatora.

Prošle sedmice nije pozvan na godišnje okupljanje Konferencije za konzervativnu političku akciju.

Jedan putnik na aerodromu na Floridi nazvao ga je izdajnikom prošlog vikenda, prenosi "Vošington post" (The Washington Post).

Razlaz sa Trampom može uticati i na njegovu porodicu. Naime, predsedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta je Rona Mekdanijel (Ronna McDaniel), ćerka njegovog starijeg brata. Doduše, ona podržava Trampa.

"Ovo nije prvi put da se ne slažem sa Mitom i mogu da zamislim da neće biti ni poslednji", napisala je Mekdanijel na Tviteru.

Govor za istoriju

Kako ocenjuje CNN, Romnijev govor nadiliazi svakodnevnu, nultu (zero-sum) politiku. To su glasovi koji se pamte u istoriji, i ovoj je jedan od njih.

"Da bude jasno: Romni neće predvoditi pobunu protiv Trampa. On je usamljeni republikanski senator koji je glasao za Trampov opoziv. On će se suočiti sa negodovanjem predsednika kao i njegovih službenika", konstatuje CNN.

Nakon Romnijevog govora, demokratski senator sa Havaja Brajan Šatc (Brian Schatz), izašao je u suzama iz glavne sale u Senatu i nekoliko sekundi nije mogao da dođe do reči.

"On je bukvalno povratio moju veru u ovu instituciju", kazao je Šatc.

Predsednički istoričar Jon Mičem (Meacham) je kazao da je Romni "simbol onoga što su se mnogi od nas pribojavali da je potpuno nestalo, odnosno umereni glas koji se vodi razumom a ne strastima. To što je on učinio je na tragu tradicije Dvajta Ajzenhauera (Dwight Eisenhower), njegovog oca, Džordža Buša Starijeg (George H.W. Bush) i Džeralda Forda (Gerald).

Romnijev otac Džordž (George) je bio guverner Mičigena i ugledni republikanski političar na čija uverenja je uticala pripadnost mormonskoj veri i poznat po privrženosti javnoj službi i ljudskim pravima.

Romni ne govori često o svom ocu, ali je mnogo više inspirisan njegovim primerom nego što to pokazuje, kazali su njegovi prijatelji u sredu, prenosi "Vošington post".

CNN: Republikanci se bojali da ne razljute Trampa

Mnogi republikanski senatori su se pribojavali da ne razljute Trampa, pa su tražili različite, kako piše CNN, teško objašnjive razloge da opravdaju svoje odluke da glasaju protiv njegovog opoziva.

Tako je Lamar Aleksander kazao da je Trampovo delovanje nije bilo primereno ali da, na kraju, to ipak nije prekršaj za opoziv. Suzan Kolins je pak tvrdila da je "predsednik naučio lekcije iz ovog slučaja" te da će "biti mnogo oprezniji u budućnosti".

Međutim, ubrzo nakon njene izjave, Tramp je ponovio stav da je njegov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 25. jula prošle godine bio "perfektan", što, kako piše CNN, "jasno ukazuje da apsolutno ništa nije naučio iz postupka impičmenta".

Strah kao politički faktor od Makartizma

Strah u mnogim oblastima u SAD uzima maha, napisao je demokratski senator iz Ohaja Šerod Braun (Sherrod Brown) u "Njujork tajmsu" (The New York Times).

On je podsetio na situaciju iz jeseni 2002, samo nekoliko sedmica uoči ključnih izbora na sredini mandata, kada se glasalo o odluci za vojnu intervenciju u Iraku. Godinu dana nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra, nekoliko stotina članova Kongresa trebalo je da se suoče sa još uvek traumatizovanim biračima.

Demokratska senatorka Peti Marej (Patty Murray) još se priseća da je "strah koji je preovlađivao u Senatu vodio ka ratu u Iraku".

"Mogli ste da ga osećate tada, a možete da osetite strah i sada, uglavnom među republikancima u Senatu", istakla je Marej.

Braun kaže da za one koji su od početka dovodili u pitanje razboritost ulaska u rat u Iraku, "naš osećaj izolacije nije se mnogo razlikovao od usamljenosti koju je osećao 1950-ih senator iz Njujorka Herbert Leman (Lehman), koji se suprotstavio demagogiji Džoa Makartija (Joe McCarthy) zbog čega su se od njega distancirale mnoge kolege".

Braun: Strah u mnogim oblastima u SAD uzima maha
Braun: Strah u mnogim oblastima u SAD uzima maha

Braun dodaje da se nije mnogo drugačije mogao osećati senator Džordž Mekgavern (George McGovern) kada se u startu usprotivio Vijetnamskom ratu zbog čega su ga mnogi u Kongresu i izvan obeležili kao izdajnika.

"Igrajući na kartu tog straha, lider većine u Senatu Mič Mekonel je težio da se suđenje o opozivu predsednika Trampa okonča što brže, sa što je moguće manje. Strah iznalazi načine da se pod njim savijamo", zaključio je Braun.

Romni je prvi senator u američkoj istoriji koji je glasao za opoziv predsednika iz iste partije. Kako javlja CNN, nijedan demokratski senator nije podržao opoziv Bila Klintona (Bill Clinton) 1999, kao ni protiv demokratskog predsednika Endruja Džonsona (Andrew Johnson) 1868. godine.

Romni je bio republikanski kandidat za predsednika SAD 2012, ali je nakon toga sve češće u raskoraku sa kongresmenima iz partije koji unisono podržavaju Trampa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG