Dostupni linkovi

FBI: Preko 70 optužnica do sada za nasilje u zgradi Kongresa


US -- chaos at the Capitol building as pro-Trump supporters breach in
US -- chaos at the Capitol building as pro-Trump supporters breach in

Američki Federalni biro za istrage (FBI) otvorio je preko 160 predmeta u svojoj istrazi o nasilnom upadu u zgradu Kongresa prošle sedmice, rekao je šef terenskog ureda ove agencije u Washingtonu Steven D’Antuono.

On je također tokom konferencije za medije rekao da su od javnosti dobili preko 100.000 videa i fotografija o nasilnom upadu pristalica američkog predsjednika na zgradu Capitol Hill.

Vršilac dužnosti državnog odvjetnika Michael Sherwin rekao je da su već podigli optužbe za 70 slučajeva, te da očekuje da će biti i na stotine podignutih optužnica.

On je također rekao da je njegovo mišljenje kako je opseg ove istrage do sada nezabilježen u FBI.

“Teren oko Capitola kao i unutra postalo je mjesto zločina”, rekao je.

Dok većina osoba među ovih 70 protiv kojih su već podignute optužnice predstavljaju osobe čije su fotografije bile široko dijeljene na društvenim mrežama, poput čovjeka koji sjedi za stolom predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, Sherwin je rekao da će stići i ozbiljnije optužnice.

“Razmatramo značajan broj prijava koje su povezane sa pobunom i zavjerom”, rekao je Sherwin.

U prošlosedmičnom nasilju Trumpovih pristalica na zgradu Kongresa u momentu kada su zastupnici trebali da glasaju o konačnom potvrđivanju pobjede Joe Bidena, pet osoba je izgubilo život.

Nakon uvođenja policijskog sata i rastjerivanja demonstranata, zastupnici su se vratili u zgradu Kongresa i potvrdili pobjedu Joe Bidena čija će se inauguracija održati 20. januara.

U međuvremenu aktuelni predsjednik Donald Trump suočava se sa mogućnošću novog opoziva, nakon što su demokrate u Zastupničkom domu pokrenule proces zbog nasilja u Kongresu.

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

XS
SM
MD
LG