Dostupni linkovi

Tokom godišnje konferencije Putin porekao ulogu Rusije u trovanju Navaljnog


 Novinari prate godišnju konferenciju ruskog predsjednika koji se obraća iz državne rezidencije u blizini Moskve
Novinari prate godišnju konferenciju ruskog predsjednika koji se obraća iz državne rezidencije u blizini Moskve

Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom svoje godišnje konferencije za novinare odbacio je informacije istraživanja koje ukazuje na uključenost ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) u trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog (Aleksei Navalny), te je naveo, bez dokaza, da je ruski opozicioni lider radio sa američkim obaviještajnim službama.

Putin je također, bez dokaza, rekao da je zajedničko istraživanje koje je predvodila istraživačka mreža Bellingcat, “nije stvarna istraga, već pranje američkog obavještajnog materijala”.

Godišnja konferencija ruskog predsjednika održana 17. decembra, dolazi u momentu kada se ekonomija zemlje bori sa pandemijom COVID-19 I sa novim sumnjama o ulozi Rusije u trovanju Navaljnog kao i masovnog cybernapada na kompanije i vladine agencije u Sjedinjenim Državama, piše servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Putin je rekao da su navodi da je FSB bio iza avgustovskog trovanja Navaljnog u sibirskom gradu Tomsku, za kojeg su mnoge strane labaratorije rekle da je počinjeno sa nervnim agensom iz sovjetske ere poznatog kao Novičok, djelo nespecifikovanih medija.

“U zapadnim medijima uvijek su postojale takve senzacionalizirane priče o Rusiji”, rekao je Putin tokom svoje godišnje konferencije. “Nije iznenađujuće”, rekao je, bez dokaza, da su Navaljnija plaćale “posebne službe SAD-a”.

“Specijalne službe bi ga sigurno trebale pratiti. Ali to ne znači da bi ga trebalo otrovati. Ko njega treba? Da su htjeli, mogli su završiti posao”, rekao je Putin.

Ruske vlasti su posljednjih godina uvele oštre zakone kako bi identifikovale i javno posramile navodne “strane agente” i obeshrabrile angažman između ruskih i stranih entiteta koje smatraju prijetnjom.

Putin i drugi ruski zvaničnici opiru se korištenju Navaljnijevog imena u javnosti, i Putinov glasnogovornik je u oktobru tvrdio da on radi za američku Centralnu obaviještajnu agenciju (CIA). Navaljni, koji se još uvijek nalazi u Njemačkoj, odgovorio je prijetnjom da će. tužiti glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

Lider opozicije, 44-godišnji Navaljni prebačen je avionom u Njemačku u avgustu nakon što mu je pozlilo tokom leta u Rusiji. Kasniji testovi su pokazali da je otrovan Novičokom. Rusija poriče umiješanost i kažu da im se tek trebaju predstaviti dokazi.

U izvještaju kojeg je Bellingcat objavio 14. decembra, kojeg su zajedno radili sa ruskim Insiderom, njemačkim Spiegelom i CNN-om, objavljena su imena i fotografije navodnih FSB operativaca koje su optužili za sudjelovanje u operaciji trovanja.

Putin javno izbjegava Navaljnijevo ime i umjesto toga zove ga “pacijentom iz berlinske klinike”. Kira Yarmysh, glasnogovornica Navaljnija na Twitteru je napisala da Putinovi komentari znače da je potvrdio da Navaljnog prate agenti FSB-a.

Emitovana širom Rusije, konferencija za medije je jedan u nizu visoko profilisanih događaja koje Putin koristi kako bi popravio svoj imidž, uvjeri Ruse da su u dobrim rukama i pošalje signale Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta.

Putin (68) dominira politikom u Rusiji već dvije decenije, obnašajući dužnosti predsjednika ili premijera od 1999. godine. Ustavne promjene koje su odobrene ranije ove godine otvaraju put bivšem zvaničniku KGB-a da ostane na vlasti do 2036. godine.

Zbog pandemije, Putin u konferenciji učestvuje na daljinu iz svoje rezidencije Novo-Ogaryovo van Moskve, saopštio je Kremlj, dok se oko 250 ruskih i stranih novinara nalazilo u moskovskom Međunarodnom trgovinskom centru.

Putin je ranije rekao da se Rusija kao i druge zemlje u 2020. suočava sa problemima povezanim sa COVID-19. Rusija je četvrta na svijetu po broju potvrđenih slučajeva, a Putin kaže da je izašla na kraj sa pandemijom bolje od drugih.

“Možemo sa pouzdanjem reći da smo se sa ovim problemima suočili ispravno čak bolje i druge zemlje koje se, pravedno, ponose sa svojom ekonomskom stabilnošću, razvojem svojih socijalnih službi i zdravstvenim sistemima”, rekao je Putin.

Putin je također rekao da nije uzeo Sputnik V vakcinu protiv COVID-19, ali da hoće ubrzo. Rusija se pohvalila da je prva zemlja koja je još u avgustu odobrila vakcinu, nakon manje od dva mjeseca ispitivanja na ljudima, što je izazvao sumnje međunarodne zajednice. Ruski predsjednik kaže da je vakcina sigurna i efikasna, ali da je potrebno neko vrijeme za razvoj proizvodnih kapaciteta.

Tokom konferencije on je također rekao da će ruski bruto domaći proizvod pasti za 3,6 posto ove godine, što je kako je rekao, niže od Sjedinjenih Država i mnogih vodećih zemalja u EU.

Finansijski sistem zemlje je “stabilan” rekao je Putin te da će lični dohodak porasti za 1,5 posto do kraja godine, aiako Rusi to neće osjetiti. Nezaposlenost je porasla za 6,3 posto.

Putinova konferencija za novinare također dolazi u momentu sumnji da Rusija stoji iza masovnog cyber napada na Sjedinjene Države. Napadi o kojima je saopšteno 13. decembra, uticali su navodno i na američko ministarstvo trgovine i finansija.

Moskva negira izvještaje koji su stigli u momentu kada je Putin čestitao Joe Bidenu pobjedu na izborima, šest mjeseci nakon održanih izbora, no par sati nakon što je elektorski koledž zvanično potvrdio glasove u korist Bidena.

Tokom konferencije, Putin je također negirao da je Rusija bila umiješana u američke izbore 2016. godine kako bi pomogli Trumpu da pobijedi, što su zaključile američke obavještajne agencije i specijalni istražitelj.

“Ruski hakeri nikada nisu pomogli aktuelnom američkom predsjedniku i nikada se nisu miješale u unutarnje poslove ove velike nacije. Ovo su nagađanja čiji je cilj pokvariti odnose između Rusije i Sjedinjenih Država”, rekao je Putin.

“Vjerujemo da će novoizabrani američki predsjednik riješiti ove stvari jer ima unutrašnje i vanjskopolitičko iskustvo”, dodao je.

Upitan o nizu nedavnih medijskih istraživanja o njemu bliskim osobama, uključujući i jednu od njegovih kćerki, Putin je rekao da djeluju kao osveta Washingtona zbog navodnih ruskih hakiranja američkih izbora, što je ranije više puta demantovao.

“To je osveta i pokušaj uticanja na javno mnijenje u našoj zemlji i pokušaj miješanja u našu unutarnju politiku”, rekao je Putin.

On je također pozvao Washington da produži na godinu dana Novi START ugovor o kontroli naoružanja koji ističe u februaru.

Novi START sporazum (Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja), potpisan 2010. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu rasporediti.

Kremlj je rekao da je više od 700 novinara iz Rusije i inostranstva akreditirano za maratonski događaj u Moskvi koji obično traje nekoliko sati.

Putin se suočio s novinarima nakon što je nova anketa Centra Levada utvrdila da se njegova podrška među mladim Rusima približno prepolovila u proteklih godinu dana.

Rusku ekonomiju ovisnu o robama ove je godine pogodio pad cijena nafte, njihov glavni izvoz, i utjecaj korona virusa, sa mjerama zatvaranja koje usporavaju poslovnu aktivnost.

XS
SM
MD
LG