Dostupni linkovi

Putin predložio bezuslovno produženje sporazuma Novi START


Vladimir Putin, predsjednik Rusije
Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je produženje bilateralnog sporazuma o nuklearnom razoružanju sa Sjedinjenim Državama na godinu dana bez preduslova kao i da se omogući nastavak razgovora o njegovom oživljavanju, izvjestila je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sporazum Novi START ističe početkom sljedeće godine.

Putin je također naložio ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu na sastanku sa stalnim članicama ruskog Vijeća sigurnosti 16. oktobra da razradi ruski stav o sporazumu, novom sporazumu o kontroli naoružanja START i obavijesti Sjedinjene Države o razvoju događaja.

"S tim u vezi, predlažem... produženje trenutnog ugovora bez ikakvih uslova za najmanje godinu dana kako bi se mogli voditi značajni pregovori o svim parametrima ovog pitanja...", rekao je Putin, dodajući da bi bilo "izuzetno tužno "ako bi ugovor istekao.

Putinov prijedlog dolazi samo dva dana nakon što je Lavrov rekao da Moskva ne vidi nikakve izglede za produženje sporazuma sa Sjedinjenim Državama, naglasivši međutim da Moskva planira nastaviti pregovore na tu temu.

Ugovorom iz 2010. godine ograničeno je strateško nuklearno oružje i trebao bi isteći u februaru, iako se može produžiti za pet godina, što je Moskva rekla da je spremna učiniti bez preduslova.

Bijela kuća, koja se već povukla iz drugih ugovora o kontroli naoružanja, jer je optužila Moskvu za kršenje zakona i smatrala da sporazumi koriste Rusiji više nego Sjedinjenim Državama, pozvala je Peking da se pridruži Moskvi i Washingtonu kako bi se pronašla zamjena za novi START.

Kineska vlada se suzdržala od mogućnosti da učestvuje u sporazumu.

Početkom oktobra Rusija i Sjedinjene Države održale rundu razgovora o ugovoru gdje je rečeno da su voljne produžiti Novi START na određeno vrijeme pod uslovom da se Rusi slože sa zamrzavanjem svog nuklearnog arsenala. Ovaj prijedlog je Kremlj odbio.

Pitanje Novog START-a započinje dok se Sjedinjene Države pripremaju za predsjedničke izbore 3. novembra.

Joe Biden, vodi ispred Trumpa prema svim glavnim anketama, podržava proširenje novog START-a "kako bi se iskoristio kao temelj za nove aranžmane o kontroli naoružanja". Ako Biden pobijedi, ugovor će isteći samo nekoliko sedmica nakon što bude inauguriran.

Biden taj ugovor - o kojem je pregovarano dok je bio potpredsjednik za vrijeme predsjednika Baracka Obame - naziva "sidrom strateške stabilnosti između Sjedinjenih Država i Rusije".

Trumpova administracija želi da bilo koji novi ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja obuhvati sve vrste bojevih glava, strožu verifikaciju i mjere transparentnosti, kao i dovođenje Kine koja ima dio nuklearnog oružja poput Rusije i Sjedinjenih Država.

Rusija je upozorila da nema dovoljno vremena za pregovaranje o novom složenom ugovoru.

Više od 75 zakonodavaca širom Evrope pozvalo je 13. oktobra Sjedinjene Države da produže Novi START prije isteka.

XS
SM
MD
LG