Dostupni linkovi

Putin: Druge sile mogu samo sanjati o razvoju oružja kakvo ima Rusija


Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se parlamentu šesnaesti put
Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se parlamentu šesnaesti put

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je svoje godišnje, šesnaesto po redu, obraćanje pred parlamentom kako bi govorio o domaćim pitanjima, uključujući mjere kojima bi se borili protiv opadanja rasta populacije.

Kako je na samom početku naveo, ovogodišnje obraćanje 15. januara, organizovano je ranije no inače jer, prema Putinovim riječima, 'pitanja sa kojima se suočava vlada ne mogu se odgađati'. Za razliku od Putinovih ranijih obraćanja javnosti, ovogodišnje obraćanje je bilo i među kraćim koje je održao.

"Težnja za promjenama u našem društvu je došla do izražaja. Ljudi žele razvoj i teže napretku u svojim profesijama, znanju, blagostanju. Spremni su i da preuzmu odgovornost za konkretne probleme. Oni često najbolje znaju šta, zašto i kako treba da se promijeni u sredinama u kojima žive i rade -gradovima, regionima i selima širom države. Promjene treba da budu brže kako bi ih građani mogli osjetiti", naveo je ruski predsjednik.

Iako je većina njegovog obraćanja naciji fokusirana na domaća pitanja, ruski predsjednik se također osvrnuo na aktuelna pitanja utrke naoružanja i rekao kako je Rusija lider u globalnoj utrci naoružanjem te da "druge svjetske sile mogu samo sanjati o razvijanju oružja kakvo Rusija već ima".

Lokalni konflikti lako se mogu pretvoriti u globalne probleme, istakao je Putin te pozvao na političku volju i mudrost kako bi se kroz Ujedinjene nacije riješili ti problemi. Također je pozvao nuklearne sile da rade zajedno kako bi poboljšali globalnu stabilnost. Rusija je 'otvorena za saradnju sa svim partnerima i nije zainteresovana da tjera druge da se povinuju našoj volji', rekao je Putin.

Šesnaesto obraćanje Putina

Ministri, sudije ustavnog ali i vrhovnog suda, vodeći regionalni zvaničnici kao i drugi pripadnici političke elite dio su publike kojoj se Putin obraća. Po prvi put, obraćanje ruskog predsjednika projektovano je i na fasadama zgrada širom centra Moskve.

Obraćanje parlamentu dolazi u svijetlu sankcija zapadnih zemalja Rusiji zbog aktivnosti u Ukrajini, Siriji kao i navodnog uplitanja u izborni proces u Sjedinjenim Državama. Sankcije su dovele do pada ekonomskog rasta zemlje i porasta stope siromaštva kao i rastućeg nezadovoljstva koje je prošlog ljeta potaknulo proteste u Moskvi.

Domaća pitanja u fokusu

Veći dio Putinovog obraćanja fokusiran je na pitanja sa kojima se Rusi širom zemlje suočavaju. Od socijalnih program za pomoć porodicama sa niskom stopom primanja, pa do porodiljnog programa i sugestija da svaka škola treba da ima izgrađenu kuhinju kako bi studenti širom zemlje mogli da imaju besplatne obroke do početka 2023. godine.

Svaka odluka vlade, svaki novi zakon, nova inicijativa mora imati u obziru najveći nacionalni prioritet "povećanje prirodnog priraštaja stanovništva", rekao je Putin tokom svog obraćanja naciji.

"Nalazimo se u veoma kompleksnoj demografskoj fazi", dodao je.

U nastavku obraćanja Putin je pažnju skrenuo na povećanje životnog vijeka u Rusiji, rekavši da je sada za godinu dana veći no što je bio 2000. godine.

Za nizak prirodni priraštaj, Putin krivi niska primanja za koja kaže da su "direktna prijetnja" porastu populacije.

Ustavna pitanja

Jedno od pitanja koje se sve češće postavlja u političkim krugovima u Rusiji jeste šta će se desiti kada 2024. godine Putinu istekne predsjednički mandat. Da li će on pokušati da ostane na predsjedničkoj poziciji ili na nekoj od liderskih pozicija nakon 2024. godine?

Tokom svoje godišnje konferencije za medije održane prošlog mjeseca, Putinovi komentari su naveli na mišljenje da radi na izmjeni ustava kako bi mu bilo omogućeno da i nakon isteka svog drugog mandata ostane na liderskoj poziciji. Pitanje ustavnih izmjena se pomno posmatra u Rusiji usljed nagađanja o Putinovim političkim ambicijama.

"Ovo je moguće uraditi nakon temeljnih priprema i ozbiljne rasprave u društvu. Moramo biti oprezni", rekao je Putin tokom prošlomjesečne konferencije.

U obraćanju parlamentu, Putin je rekao da nema potrebe za 'novim' ustavom. No također, pored toga, pozvao je na izmjene ustava kojima bi se naglasilo da se radi o najvišem zakonu u državi koji je iznad i međunarodnog zakona.

Dodao je da bi ustav trebao biti izmijenjen na takav način koji bi parlamentu omogućio pravo da odobri ministre, nominuje premijere i zamjenike koje bi predsjednik bio obavezan da potvrdi. No također je rekao da bi ipak zadržao snažan predsjednički sistem u zemlji kao i da bi za izmjenu amandmana bilo potrebno održavanje referenduma.

Rusija se suočava sa ogromnim prijetnjama i ustavna reforma mora osigurati stabilnost i snagu ruske države dok u isto vrijeme treba omogućiti neophodnu fleksibilnost za progresivni razvoj društva, naglasio je Putin.

Dvije decenije vladavine

Šezdesetsedmogodišnji Putin, dominira ruskom politikom već dvije decenije, još od 1999. kada je izabran za premijera zemlje. Od 2018. godine služi drugi šestogodišnji predsjednički mandat.

Tokom svog prošlogodišnjeg obraćanja, Putin se fokusirao na vojni arsenal zemlje te je tom prilikom otkrio i šest nuklearno sposobnih oružja za koje je rekao da su, do sada neviđeni u svijetu.

Putin upozorio SAD da ne zanemaruju moć ruskog oružja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG