Dostupni linkovi

Lekari se bore za život kritičara Kremlja Navaljnog, u bolnici zbog 'sumnjivog trovanja'


Navaljni na nosilima hitne pomoći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Navalny na nosilima hitne pomoći

Supruzi opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, kome lekari pokušavaju da spasu život nakon što je upao u komu zbog sumnje da je otrovan, najpre nije omogućeno da ga vidi u bolnici u Omsku.

Kao razlog odbijanja u bolnici su naveli da Julija Navaljni nije imala venčani list te da nije dovoljan pasoš kao dokaz da žive u braku, izjavila je Navaljnijeva portparolka Kira Jarmiš.

Kasnije je predstavnica Alijanse doktora Irina Kvasko izjavila da je Juliji Navaljnoj ipak dozvoljeno da uđe na odeljenje u kome leži njen suprug.

Jedna od ličnih Navaljnijevih lekara Anastazia Vasiljeva kazala je vebsajtu Meduza da je sa njegovom suprugom pokušava da dobije medicinsku dokumentaciju potrebnu za transport do Moskve.

Po njenim rečima, Navaljni nije podvrgnut testovima neophodnim za utvrđivanje dijagnoze.​

Ruski opozicioni lider Navaljni bori se za život nakon sumnji na trovanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Razgovori o prebacivanju Navaljnog u zapadnu bolnicu

Doktor Navaljnog Jaroslav Ašikmin izjavio je da je “potrebno da se evakuiše u Evropu” na lečenje.

“Nastojimo da se dogovorimo sa bolnicama u Hanoveru ili Strazburu da ga prime”.
Ašikmin je dodao da zapadne bolnice imaju više mogućnosti da pronađu supstance koje su mogle da izazovu trovanje.

Nemačka i Francuska su ponudile pomoć.

Amnesti Internešenel traži istragu

Amnesti Internešenel (Amnesty International) je zatražio da "vlasti u potpunosti istraže okolnosti neočekivanog i dramatičnog pogoršanja zdravlja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i omogući dijagnostikovanje njegovog stanja kao i tretman od doktora u koje njegova porodica ima poverenje."

Natalija Zvjagina, direktorka kancelarije Amnesti Internešenela u Moskvi, izjavila je da

"imajući u vidu ozbiljne optužbe koje se sugerišu kao uzrok bolesti Alekseja Navaljnog, mora se sprovesti hitna i nezavisna istraga okolnosti njegove hospitalizacije."

Navaljni i dalje na respiratoru

"On je i dalje na respiratoru. U komi je u teškom stanju. Još nema rezultata testova," napisala je Kira Jarmiš na Twitteru.

Anatolij Kaliničenko, zamenik šefa odeljenja hitne pomoći u bolnici br. 1 u Omsku, rekao je da je Navaljni u ozbiljnom, ali stabilnom stanju i da lekari nastoje da "sačuvaju njegov život".

Međutim, on je istakao da "nije sigurno da li je uzrok njegovog stanja trovanje," naglašavajući da je to "jedan od mogućih razloga" te da se razmatraju i drugi uzroci.

Navaljnijevo stanje je ozbiljno, ali stabilno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Međutim, Jarmiš smatra da doktori “očigledno zadržavaju (informacije) i ne kažu šta znaju,” ističući da je u bolnici više policajaca nego lekara.

Kremlj: Doktori čine sve da pomognu Navaljnom

Kremlj je saopštio u četvrtak da doktori čine sve što je u njihovoj moći da pomognu Navaljnom i žele mu brzi oporavak, kao što bi to uradio i svaki drugi ruski građanin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da bi svaku tvrdnju o trovanju treba potvrditi laboratorijskim testovima.

On je istakao da su vlasti spremne da razmotre zahtev za lečenjem Navaljnog u inostranstvu ukoliko to bude traženo.

Državna novinska agencija TASS je objavila, pozivajući se na jedan izvor, da je preliminarna dijagnoza "akutno trovanje psihodelipticima".

Prema tom izvoru, policija ne razmatra kao uzrok namerno trovanje, već da "nije isključeno da je on (Navaljni) juče pio ili konzumirao nešto".

Kafić u kome je Navaljni kupio čaj se nalazi u veoma obezbeđenom delu u koji putnici dolaze nakon čekiranja i sigurnosnih kontrola.

Izvor iz policije, na koji se poziva TASS, kazao je da su razgovarali sa zaposlenima u tom restoranu i da oni veoma malo znaju šta se dogodilo.

Na društvenim medijima je prikazana fotografija na kojoj Navaljni sa ostalim putnicima ulazi u aerodromski autobus koji ih je odvezao do aviona.​

Prinudno sletanje aviona sa Navaljnim

Navaljni se osećao loše dok se vraćao u Moskvu iz sibirskog grada Tomska, zbog čega je avion morao da neplanirano sleti u Omsk, takođe u Sibiru, gde su ga vozilom hitne pomoći prevezli u bolnicu, objavila je Jarmiš na Twitteru.

Avioprevoznik "S7" je saopštio da se Navaljni počeo osećati loše odmah po poletanju i kapetan je odlučio da prinudno sleti. Ova kompanija navodi i da Navaljni nije ništa jeo niti pio u avionu.

Pavel Lebedev, putnik koji je bio u istom avionu, napisao je na Tviteru da se od samog početka leta Navaljni loše osećao, "otišao je u toalet i nije se vratio".

Jaukao od bolova

"On je bio zaista bolestan i urlao je od bolova. Nisu rekli šta mu se tačno dogodilo. Sleteli smo u Omsk i stigla su ambulantna kola," ističe Lebedev koji je objavio i video na kome se čuju jauci Navaljnog zbog bolova.

Jarmiš je dodala da se Navaljni tokom leta preznojavao i zamolio je da mu nešto govori kako bi se mogao "fokusirati na zvuk glasa". Nakon toga je otišao u toalet gde je izgubio svest, rekla je njegova portparolka.

"Pretpostavljamo da je Aleksej bio otrovan nečim pomešanim u čaju. To je bilo jedino što je ujutro popio. Lekari kažu da se otrov brže apsorbuje kroz vruću tekućinu", kazala je Jarmiš.

Ona je precizirala da Navaljni kupio čaj na aerodromu u Tomsku.

Gimadi: Navaljni otrovan zbog svojih aktivnosti

Šef pravnog odeljenje Navaljnijeve fondacije Vjačeslav Gimadi napisao je na Tviteru da "nema sumnje da je Navaljni otrovan zbog svoje političke pozicije i aktivnosti".

Advokati Navaljnog traže istragu zbog pokušaja atentata, dodao je Gimadi.

Navaljni, otvoreni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, razotkrivao je rasprostranjenu korupciju u Rusiji.

Poslednjih godina je u više navrata bio u zatvoru, bilo mu je zabranjeno kandidovanje za predsednika Rusije kao i gradonačelnika Moskve.

Milov: Putin loše stoji, ako je naredio trovanje

“Izgleda da Putin zaista loše stoji – dobio je neke podatke o ekpslozivnom rastu raspoloženju građana da protestuju – ako je on doneo odluku da otruje Navaljnog,” napisao je na Tviteru njegov bliski politički saveznik Vladimir Milov.

“Sigurni smo da ljudi koji mogu da udare na Navalnog ili mene, dolaze jedino iz ruskih službi bezbednosti sa definitnivnim odobrenjem političkog rukovodstva,” kaže za AP Pjotr Verzilov, član protestne grupe Pusi Rajots, koji je završio u hitnoj pomoći nakon sumnjivog trovanja 2018.

“Smatramo da je Putin definitivno osoba koja daje nalog u takvim situacijama,” dodaje Verzilov.

Verzilov, koji je prebačen na lečenje u Berlin, kaže da bolnice u Omsku ili Moskvi ne mogu da na pravi način tretiraju Navaljnog izražavajući zabrinutost zbog mogućeg pritiska službi bezbednosti na ruske doktore.



Marija Litvinjenko: Nova taktika protiv Navaljnog


Udovica Aleksandra Litvinjenka, ruskog agenta koji je umro u London 2006. od trovanja radiokativnom materijom, takođe izražava zabrinutost da su neprijatelji Navaljnog u Rusiji možda odlučili da je sada vreme za “novu taktiku”.

“Postalo je očigledno da se (Navaljni) neće zaustaviti,” kazala je Marina Litvinjenko za AP, koja se nalazi na Siciliji u Italiji. “Možda su odlučili da primene novu taktiku ne samo da ga zaustave zatvaranjem već i trovanjem. To liči na novu taktiku protiv Navaljnog,” smatra Marina Litvinjenko.

Borelj zatražio odgovornost ako se utvrdi da je Navaljni otrovan

Visoki komesar Evropske Unije za spoljnu politiku Žozef Borelj (Josep Borell) je izjavo da je "zabrinut kada je čuo za sumnje o trovanju Alekseja Navaljnog".

"Ukoliko se to potvrdi, odgovorni moraju snositi posledice," napisao je Borelj na Tviteru, dodajući da želi kritičaru Kremlja “brz i potpun oporavak”.

Rab: Zabrinjavajuće vesti o trovanju Navaljnog

Šef britanske diplomatije Domink Rab (Dominic Raab) napisao je na Tviteru da je duboko zabrinut zbog izveštaja da je lider ruske opozicije Aleksej Navaljni otrovan te da je sada u komi.


"U mislima sam sa njim i njegovom porodicom," naveo je Rab.

POGLEDAJTE: Video navodno prikazuje iskrcavanje Navaljnog iz aviona u Omsku

Sumnjiv otok i alergija 2019.

U julu 2019., Navaljni je osuđen na 30 dana zatvora zbog poziva na neprijavljene proteste. Dok je služio kaznu prebačen je u bolnicu za velikim otokom i crvenilom na licu.

Dok u su lekari u bolnici naveli da je Navaljnom dijagnostikovan osip, njegova nekadašnja doktorka Anastasija Vasiljeva je navela da se ne može isključiti “toksično oštećenje kože i sluznice nepoznatnom hemijskom supstancom nanesenoj uz pomoć ‘treće strane’.”

Ona je zatražila uzimanje uzorka Navaljnijeve kože i kose, te posteljine, ali joj to nije bilo dozvoljeno.

Jarmiš je rekla da je Navaljni otrovan i pre godinu dana, dok je bio u pritvoru.

"Očito su mu to isto i sada učinili", kazala je.

Pre tri godine je bio napadnut antiseptičkim bojama nakon čega je u Španiji podvrgnut operaciji kako bi mu se povratio vid na desnom oku.

Optužbe Lukašenka na račun Navaljnog

Fondacija Alekseja Navaljnog je prošlog meseca bila prinuđena da obustavi rad nakon ogromne odštete koju je po nalogu suda morala da plati Jevgeniju Prigožinu, biznimsenu koji ima bliske veze sa Kremljom, prenosi AP.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je optužio prošle sedmice Navaljnog za organizavanje protesta bez presedana protiv njegovog reizbora. Međutim, on nije pružio nikakve dokaze za tu kao i za druge optužbe protiv stranih aktera.

Trovanje i regionalni izbori

Navaljni je uspostavio mrežu kancelarija širom Rusije podržavajući kandidate na regionalnim izborima kako bi uputio izazov vladajućoj partiji Ujedinjena Rusija. Jedan od njegovih saradnika u gradu Kabarovsk na Dalekom istoku zemlje je uhapšen prošle sedmice zbog pozivanja na štrajk u znak protesta protiv zatvaranja regionalnog guvernera.

U intervju za radio Eho Moskve, Jamiš je kazala da je sumnjivo trovanje povezano sa ovogodišnjom kampanjom za regionalne izbore.

Navaljni, izazov Kremlju na izborima 2021.

Navaljnijeva sposobnost da mobilize birače protiv kandidata vlasti u Moskvi je poseban izazov za njih uoči parlamentarnih izbora 2021, kaže za AP Abas Galjamov, bivši pisac govora u Kremlju, a sada politički analitičar.

“Izbori za Dumu su naročito važni za Kremlj,” dodaje Galjamov, jer će njen novi saziv funkcionisati 2024, kada ističe sadašnji Putinov mandat i možda objavi da želi da se ponovo kandiduje.

“Zamislite ako parlament Belorusije objavi da ne priznaje izborne rezultate, to bi bio kraj režima,” ocenjuje Galjamov.

“Zbog toga je sledeći saziv Dume od ključne važnosti za Kremlj. Navaljni otežava uspostavljanje takve kontrole,” smatra Galjanov.

Istovremeno, on ukazuje da Navaljni koji se pročuo borbom protiv korupcije možda ima i druge neprijatelje.​

Ostali slučajevi trovanja

Navaljni nije prvi ruski opozicioni političar koji se razboleo od misterioznog trovanja. Osim Aleksandra Litvinjenka i Pjotra Verzilova, opozicioni aktivista Vladmiri Kara-Murza je dva puta hospitalizovan sa simptomima trovanja – 2015. i 2017.

Poznat je i slučaj pokušaja trovanja u Britaniji bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG