Dostupni linkovi

Hrvatski narodni sabor: Mostar, stolni grad hrvatskog naroda u BiH


Mostar
Mostar

Hrvatski narodni sabor (HNS) je na sjednici u ponedjeljak 14. decembra pozdravio održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina, ukazujući na važnost ‘političkog dijaloga i konsenzusa’ koji su omogućili održavanje lokalnih izbora.

"Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. prosinca. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. prosinca je zajedništvo hrvatskoga naroda”, saopšteno je iz HNS-a nakon sjednice.

Lokalni izbori u Mostaru održaće se 20. decembra, nakon 12 godina čekanja. Sporazumom kojeg su 17. juna u Mostaru potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović održavanje izbora u tom gradu.

Punih 12 godina stranke lokalne vlasti - SDA i HDZ BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, a nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

Na sjednici HNS-a bilo je riječi i o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, pri čemu je ponovljen stav ove institucije kako je HNS je opredijeljen za ‘stabilnu i mirnu’ Bosnu i Hercegovinu orijentisana ka ‘ravnopravnosti konstitutivnih naroda’ te ‘europskoj i euro-atlantskoj budućnosti’.

Pozvali su međunarodnu zajednicu za zaštitu Daytonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, te su ponovili ‘kako politički dijalog’ na svim nivoima vlasti mora u potpunosti uključivati ‘legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH.’

“Predsjedništvo je također izrazilo zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Daytonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda”, navode iz HNS-a.

HNS-a je pozvalo i na hitno imenovanje Povjerenstva za NATO, čime će se, kako su naglasili, omogućiti poboljšan i intenziviran rad s jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija.

Tokom sjednice osudili su, kako su naveli u saopštenju, ‘neutemeljene, gnjusne i osobne napade’ na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji , kako navode, dolaze od strane bošnjačkih lidera i stranaka. HNS ih je okarakterisao kao ‘neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoj BiH’.

“Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje suradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner europske i euro-atlantske BiH”, saopšteno je.

Reakcije iz Bosne i Hercegovine uslijedile su nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, uoči 25. godišnjice Deytonskog sporazuma, u razgovoru za Hrvatsku radiotelevizuju (HRT), između ostalog rekao da se ‘bosanskohercegovački okvir može promijeniti bez volje konstitutivnih naroda’, te da je u BiH ‘građanska država daleki, daleki san, i to je kako je istakao, ‘ lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem’.

XS
SM
MD
LG