Dostupni linkovi

Ambasadori SAD-a i EU sa Čovićem i Izetbegovićem o Izbornom zakonu u BiH


Lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović potpisuju 17. juna 2020 sporazum o održavanju lokalnih izbora u Mostaru.
Lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović potpisuju 17. juna 2020 sporazum o održavanju lokalnih izbora u Mostaru.

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske Unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH), Eric Nelson i Johann Sattler, razgovarali su večeras (9. decembra), u Sarajevu sa predsjednicima HDZ-a BiH i SDA, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Kako je navedeno na zvaničnom Twitter profilu Ambsadade SAD-a u BiH, teme razgovora su bile preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OSCE-a i Grupe država za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO), te implementacija presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

"Nadamo se da će duh saradnje, koji je omogućio izbore u Mostaru, voditi do ključnih reformi koje će jačati demokratiju, povjerenje građana u institucije i omogućiti napredak na putu evroatlantskih integracija BiH", objavila je Ambasada SAD-a na Twitteru.

Lokalni izbori u Mostaru održaće se 20. decembra, nakon 12 godina čekanja. Održavanje izbora omogućeno je sporazumom kojeg su 17. juna u Mostaru potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Lokalni izbori u Mostaru su posljednji put održani 2008. godine. Od tada do danas stranke na vlasti u tom gradu - SDA i HDZ BiH - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila, a nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

XS
SM
MD
LG