Dostupni linkovi

Mostar: Protestna vožnja protiv ‘nelegalne deponije’


Nekoliko desetina mještana i članova Udruženja građana “Jer nas se tiče” okupili su se večeras, u srijedu 9. decembra, ispred ulaza u deponiju Uborak, sjeverno od Mostara, kako bi obilježili godišnjicu akcije, u kojoj je policija, ispred ulaza deponije, nasilno uklonila demonstrante.

Predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, koje okuplja mještane naselja oko deponije Uborak, Omer Hujdur, izjavio je kako večerašnjim okupljanjem i protestnom vožnjom kolonom automobila u Mostaru, žele podsjetiti javnost da je prošlo godinu dana dana od “monstruoznog čina” policije i vlasti, “koji su naredili da se ovdje tuku žene i djeca“.

“Ti ljudi su samo tražili čist zrak, tražili su minimum dostojanstva za čovjeka. A šta su dobili? Dobili su batine od specijalne policije, od policije koja je ovdje došla naoružana, kao da su tu najveći kriminalci”, izjavio je Hujdur za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U ranim jutarnjim satima, 9. decembra 2019. godine, policijske snage Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na jugu BiH, su primjenom sile deblokirali ulaz u deponiju Uborak, koju su od 4. decembra danonoćno u blokadi držali desetine mještana naselja Vrapčići i Bijelo Polje, koji žive uz deponiju.

Mještani, predvođeni Udruženjem “Jer nas se tiče”, od juna 2019. godine bore se za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, za koju tvrde da nema nijednu dozvolu za rad, uključujući i okolinsku, kao i da se tu, osim komunalnog, odlažu i druge vrste otpada, poput animalnog, medicinskog, te opasnog sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Mještani su u više navrata tokom 2019. godine blokirali deponiju, zbog čega je grad Mostar, kao i okolna naselja, danima bio zatrpan smećem.

I pored mnogobrojnih pregovora sa gradskim, kantonalnim i entitetskim vlastima problem odlaganja smeća sa deponije Uborak još uvijek nije riješen.

“Oni nastavljaju odlagati smeće, sve vrste otpada koje su odlagali, odlažu i sada. Iskorištavaju ovu situaciju sa pandemijom. Mi smo nemoćni i suzdržat ćemo se dok pandemija ne prođe”, kazao je Hujdur za RSE.

TV Liberty: Borba s vjetrenjačama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:28:05 0:00

Hujdur je napomenuo da se riješenje problema sa deponijom Uborak očekuje nakon izbora u Mostaru, koji se nakon 12 godina, održavaju 20. decembra, te forimiranjem novog Gradskog vijeća.

XS
SM
MD
LG