Dostupni linkovi

NVO: Policija na deponiji Uborak primijenila silu bez naloga


Policija na deponiji Uborak
Policija na deponiji Uborak

Predstavnici udruženja "Jer nas se tiče" Mostar i "Eko akcija" Sarajevo u saopštenju navode da je u ponedjeljak ujutro policija Hercegovačko-neretvanskog kantona “postala saučesnik u izvršenju krivičnog djela nezakonito intervenišući, uz primjenu sile, protiv građana Mostara koji su sjedili pred kapijom deponije Uborak”.

“Građani su svojim aktivnostima nastojali spriječiti nastavljanje izvršenja krivičnog djela ugrožavanja okoliša otpadom propisanog Krivičnim zakonom FBiH”, piše u saopštenju ova dva udruženja.

Oni dodaju da su još ljetos najavili nadolazeću katastrofu i protestima pozvali nadležne da blagovremeno poduzmu akcije da ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja stanovnika Uborka i cijelog Mostara.

"Kao što je poznato i policiji, dužnost je svakog građanina da spriječi kriminal. Upravo to su radili muškarci, žene i djeca koji su jutros svojim pasivnim otporom i sjedenjem na betonu sprječavali zagađivanje okoliša - njihove zemlje, zraka i vode, koje je direktna posljedica dovoženja otpada na nelegalnu deponiju koja nema niti jedan zakonski osnov za rad”, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima policija je, a da nije pokazala nalog za djelovanje niti bilo koji drugi pravni osnov za svoju intervenciju, primijenila silu i napravila kordon “čime je omogućeno bezbjedno izvršenje krivičnog djela kamionima punim otpada”.

“Time su organi reda i zakona, kojima je zaštićeno i najveće dobro svake ljudske zajednice– ljudski život, svjesno prekršili zakone i omogućili nastavak ugrožavanja zdravlja ljudi", saopštili su iz ovih udruženja.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Udruženja “Jer nas se tiče” iz Mostara i “Eko akcija” iz Sarajeva su najavili podnošenje krivične prijave protiv odgovornih osoba i direktnih izvršilaca i saizvršilaca krivičnog djela zagađenja okoliša otpadom, ali i ugrožavanja opšte sigurnosti građana.

"U međuvremenu pozivamo policijske snage da, uz zakone, poštuju i dobrobit sebe i svojih porodica, te se suzdrže od bilo kakve sile spram ljudi Mostara i Uborka koji se bore za sve nas, pa i njih. Podsjećamo ih da služe narodu a ne vlastima”, zaključuje se u saopštenju.

Policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) u ponedjeljak ujutro su deblokirale deponiju Uborak pored Mostara.

"Policijski službenici MUP-a HNK poduzeli su sve mjere i radnje u svojoj nadležnosti i deblokirali ulaz na deponiju Uborak", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol MUP-a, Ljudevit Marić.

Mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići, prvu blokadu deponije Uborak organizovali su 10. juna ove godine, kada su blokirali ulaz u deponiju i ta blokada je trajala skoro jedanaest dana. Za to vrijeme grad Mostar i prigradska naselja su bukvalno bili zatrpani smećem.

Mostarci traže zatvaranje deponije Uborak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Do blokade je došlo samo nekoliko dana nakon što su krajem maja nevladine organizacije iznijele u javnost da se na deponiju odlaže mulj sa pročistača otpadnih voda u južnoj zoni grada, za kojeg se sumnjalo da sadrži opasne materije, poput bojnog otrova piralena. Mještani su tada tokom blokade isticali i da se već godinama na deponiju odlažu i animalni, te medicinski otpad.

Blokada je okončana nakon višestrukih pregovora sa Gradskom upravom.

Druga blokada deponije Uborak počela je 4. decembra kada je istekla okolinska dozvola koju je Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH odbilo produžiti mostarskom Javnom preduzeću Deponija d.o.o Mostar.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG