Dostupni linkovi

Mostar: Mirni protest građana i aktivista ispred deponije Uborak


Slika sa protesta na mostarskoj deponiji Uborak 29. decembra 2019. godine.
Slika sa protesta na mostarskoj deponiji Uborak 29. decembra 2019. godine.

Aktivisti Građanske incijative “Jer nas se tiče” na mostarskoj deponiji Uborak u nedjelju su održali još jedan u nizu mirnih protesta, sa zahtjevom da deponija bude izmještena sa tog mjesta.

Oni su poručili da je stanje oko tog lokaliteta postalo neizdrživo, te na ovaj način upozoravaju vlasti da neće odustati od traženja rješenja za ovaj problem.

“Od izuzetne je važnosti da zajedno pošaljemo jasnu poruku savjesnosti, ujedinjenosti i neumornosti svima, a posebno nadležnim institucijama. Ostajemo uporni do ispunjenja našeg cilja, za nas i naše porodice!” – objavljeno je pored ostalog na Facebook (FB) profilu Građanske incijative “Jer nas se tiče”.

Okupljanje u nedjelju je popraćeno i izložbom dječjih radova o temi „Moja okolina i okolina kakvu želim”.

U petak, 24. Januara je i ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson posjetio aktiviste ispred deponije Uborak, kako piše na FB stranici Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, ”vidno zgrožen zatečenim prizorima katastrofalnog utjecaja deponije na okolinu i zdravlje ljudi.”

Na FB profilu incijative su posjetu američkog ambasadora Nelsona prokomentarisali da je “poražavajuća činjenica da je ambasador SAD-a, smatravši to veoma bitnim, našao vremena, te obišao i obratio se okupljenim građanima, dok nadležni u našoj državi ni nakon sedam mjeseci naših poziva nisu našli za shodno da učine istu stvar".

U decembru prošle godine deponiji Uborak je istekla okolišna dozvola i od tada je to praktično divlja deponija,

XS
SM
MD
LG