Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila oštrije mere, ugostitelji ne rade vikendom


Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije usvojila je na sednici 3. decembra najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, koje stupaju na snagu sutra, a prema kojima ugostiteljski objekti neće raditi vikendom.

Prema novog odluci, kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi radiće neće raditi od petka od 17 časova do ponedeljka do 5 časova ujutru, bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost. Non stop bez ograničenja mogu da rade i apoteke i benzinske pumpe.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

Pratite RSE BLOG UŽIVO o pandemiji

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije - teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Ostali objekti, prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture - bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će da rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova. Servisi bele tehnike, tehnički servisi, krojači, obućari i staklorezačke radnje mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

U saopštenju Vlade navodi se da će nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu sutra.

XS
SM
MD
LG