Dostupni linkovi

Ministarstvo zdravlja Srbije: Nove mere restrikcije očekuju se od petka


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek, izjavio je da se očekuje da Vlada Srbije na sednici u četvrtak usvoji nove restriktivne mere protiv korona virusa koje bi na snagu stupile dan kasnije, od petka.

Đerlek je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da se situacija u zemlji pogoršava iz dana u dan i da je to „signal da je potrebno reagovati“, jer je, kako je rekao, očigledno da postojeće mere nisu dale željene rezultate.

Đerlek je naveo da veruje da je realno očekivati bolje rezultate ako se uspostavi kontrola novih mera i ako bude postojala masovnija podrška građana koji bi trebalo da pokažu maksimalnu odgovornost i disciplinu.

Prema novim, predloženim merama, ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom će biti zatvoreni.

Đerlek kaže da će posle desetak dana ponovo razmatrati situaciju, i da se, ako bude potrebno, mogu očekivati i rigoroznije mere.

U Srbiji je juče registrovano 7.999 novozaraženih, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije. Takođe, prema poslednjim podacima, za 24 sata preminulo je 48 ljudi. Novi podaci biće saopšteni u sredu u 15 časova.

Od mera restrikcije, u Srbiji je trenutno na snazi zabrana rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata između 18 sati popodne i 5 sati ujutru, prehrambene prodavnice mogu da rade do 21 čas, a od ograničenja su izuzete apoteke, benzinske pumpe i dostava hrane.

Na snazi je zabrana okupljanja više od pet osoba na javnom mestu, a nošenje maski obavezno je u zatvorenom javnom prostoru. Takođe, Vlada Srbije je na sednici održanoj u četvrtak usvojila da se od ponedeljka 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava izvodi na daljinu za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola.

XS
SM
MD
LG