Dostupni linkovi

Nove osude govora mržnje prema televizijama N1 i Nova S u Skupštini Srbije


Parlament Srbije, Beograd, oktobar 2020.

Predstavnici dvadeset organizacija civilnog društva i medija, osudili su govor mržnje uperen prema televizijama N1 i Nova S, koji je narodna poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Biljana Pantić Pilje iznela na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu, 2. decembra, i pozvali nadležne da i oni urade isto.

Narodna poslanica Biljana Pantić Pilja je u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao „antisrpske“, kada je navela da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik".

U objavljenom saopštenju stoji da je ovaj incident “samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupština pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život”.

Oni su podsetili da ranije odsustvo osude govora mržnje, izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je nedavno bila i glumica Jelisaveta Seka Sablić, “ovu vrstu govora preti da normalizuje čineći je društveno prihvatljivom, a Srbiju netolerantnom i polarizovanom”.

“Napominjemo da se sve ovo dešava u danu kome su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati”, piše u saopštenju.

Predstavnici organizacija civilnog društva i medija pozvali su Narodnu skupštinu Srbije, predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika i rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu.

Saopštenje su potpisali: Asocijacija online medija, Beogradski centar za bezbedosnu politku, Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno parvo, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Business Info Group, CANVAS, Centar za evropske politiku, Centar za praktičnu politiku, Centar za vladavinu prava.

Među potpisnicima su i Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, KRIK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Protekta, Vojvođanski građanski centar.

Prethodno je tokom 2. decembra osuda govora mržnje narodne poslanice Biljana Pantić Pilje stigla i od Udruženja novinara Srbije (UNS). Oni su u saopštenju naveli da je “vređanje medija neprihvatljivo, posebno u najvišem zakonodavnom telu, i zaslužilo je reakciju predsedavajućeg”, istakli su iz UNS i dodali da očekuju da se poslanica Pantić Pilja izvini zbog ovog napada na novinare, kao i da se SNS ogradi od njene izjave.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je izmene i dopune zakona iz oblasti medija, kako bi se uspostavio sistem koji će pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare, nakon sastanka 27. novembra sa i predstavnicima relevantnih institucija na kojem je razgovarano o bezbednosti novinara.

Premijerka je na sastanku rekla da se uskoro na sednici vlade očekuje usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, a zatim i niz izmena i dopuna zakona iz te oblasti, kako bi se uspostavio “sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare”.

Pretnje i napadi na novinare u Srbiji problem su koji ističu mnoge nevladine organizacije, ali i evropske institucije.

U godišnjem izveštaju organizacije Reporteri bez granica, objavljenom 21. aprila 2020, Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda. Na 93. mestu od 180 rangiranih zemalja Srbija je slabije rangirana od svih zemalja regiona osim od Crne Gore.

Prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) do novembra 2020. godine zabeleženo je 168 napada na novinare.

XS
SM
MD
LG