Dostupni linkovi

Registrovan 21 napad na novinare tokom protesta u Beogradu, udruženja dele prsluke


Nakon što je nekoliko redakcija saopštilo da su medijske ekipe napadnute tokom izveštavanja sa nasilnih protesta u Beogradu i nekoliko gradova Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) odlučilo je da krene u podelu zaštitne opreme novinarima.

"Kako bi umanjili mogućnost napada na novinare, obezbedili smo markirne prsluke sa vidno ispisanim natpisom PRESS i ponudićemo ih svim koleginicama i kolegama iz našeg i drugih udruženja koji poseduju pres kartice", saopšteno je u subotu iz NUNS-a.

To udruženje je navelo da će takođe deliti i zaštitne higijenske maske, jer smatra da u vreme razbuktane virusne epidemije svaki građanin mora da poštuje propisane zdravstvene mere.

Kako se objašnjava, podela opreme za beogradske novinare i snimatelje organizovana je u subotu u 17 časova ispred Doma novinara u Resavskoj 28, a namenjena je svim koleginicama i kolegama koji su članovi NUNS-a, ali i drugih udruženja koji poseduju pres kartice.

"Suočeni sa dramatičnim događajima u Beogradu i brojnim napadima na medijske ekipe, NUNS je pokrenuo sve mehanizme kako bi zaštitio novinare i medijske radnike i pružio im pomoć ukoliko su napadnuti i ugroženi", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Udruženje je najavilo i da će u narednim danima prsluke i maske deliti medijskim radnicima iz lokalnih medija širom Srbije.

NUNS je naveo i da je u poslednja četiri dana registrovan 21 napad na medijske radnike koji su izveštavali sa protesta u Srbiji.

Incidenti na protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Fabrici: Neprihvatljivo nasilje protiv novinara

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici napisao je danas da je "nasilje protiv novinara neprihvatljivo", povodom izveštaja o napadima na novinarske ekipe za vreme protesta u Srbiji. "Postoje izveštaji o nekoliko napada na medijske ekipe i opremu dok su pratili proteste. Sloboda izražavanja i pravo pristupa informacijama je presudno. Nasilje protiv novinara je neprihvatljivo", napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.

Kako je saopšteno iz agencije Beta, fotoreporter te novinske agencije Miloš Miškov, pogođen je tokom protesta 10. jula ciglom u glavu ispred Skupštine Srbije. Miškov je zadržan u Urgentnom centru.

"Miškov i fotoreporterka Svetlana Dojčinović su povređeni ciglom i kamenicom koji su bačeni iz grupe demonstranata ispred zgrade Skupštne Srbije. Svetlana Dojčinović je pogođena u ruku kamenom. Njoj je ruka ušivena u Urgentnom centru i sada se oseća dobro", izvestila je Beta.

Tokom protesta je napadnuta i novinarska ekipa Al Jazeere - novinarka Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani - koja je prošla bez povreda, ali je oprema tog medija polomljena.

Tokom protesta 10. jula napadnut je i novinar televizije N1, Petar Gajić. U trenutku dok je izveštavao uživo sa stepenica Skupštine Srbije, grupa demonstranata terala je ekipu N1 sa stepeništa Skupštine, dok je jedan izbio mikrofon Gajiću iz ruke.

Ovo nije prvo veče protesta u kojima su zabeleženi napadi na novinare: Novinari agencije Beta, portala Nova, kao i Radio-televizije Srbije (RTS) napadnuti su dok su pokrivali proteste u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji 8. jula. Tada su medijski radnici bili meta kako demonstranata, tako i policije.

NUNS je na svom sajtu objavio i telefone za pomoć medijskim radnicima, koja uključuje psihološku i psihijatrijsku podršku, medicinske preglede, forenzičke preglede zadobijenih povreda. Telefoni na koje medijski radnici mogu da se jave su: 011 403 93 40 i 063 389 729.

I drugo strukovno udrženje - Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je sve novinare koji su napadnuti tokom demonstracija da se jave da bi im pružila besplatna pravna pomoć.

UNS je pozvalo i građane koji imaju informacije o napadačima na novinarske ekipe ili su bili svedoci tih događaja da se jave na telefon 062 530 337 kako bi se što pre otkrio njihov identitet i kako bi bili procesuirani.

I Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je ranije zabrinutost za bezbednost novinara, snimatelja i ostalih medijskih radnika, koji izveštavaju sa demonstracija u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić, ranije danas je izjavio da policija radi na tome da identifikuje napadače na novinare koji su izveštavali sa protesta ispred Narodne skupštine. On je naveo da će se to vršiti pre svega pregledanjem video nadzora, ali i na osnovu operativnih podataka.

XS
SM
MD
LG